Podmínka a povinnost zaplatit odškodné – to je trest pro Viktora Kopeckého (45) z Třemošné, jenž je jednatelem stěhovací firmy. Právě on je podle klatovského soudu hlavním viníkem tragédie, která se odehrála v únoru 2011. Tehdy 20letého Martina z Dobřan, který byl jedním ze čtyř mužů najatých Kopeckým na práci, rozmačkala bedna, která na něj spadla při stěhování v kostele sv. Mořice na Mouřenci u Annína na Sušicku. Soudní líčení se vleklo nezvykle dlouho, neboť klíčový svědek pobýval ve Velké Británii a tamní orgány s klatovským soudem vůbec nespolupracovaly. Trvalo čtyři roky, než bylo možné ho vyslechnout.

V osudný den chtěli čtyři stěhováci jen v rukou snést v kostele na Mouřenci po příkrých schodech základovou stanici pro mobilního operátora, která vážila přes metrák. Jenže to nezvládli. „Obraceli jsme se k zábradlí, najednou něco křuplo a bedna se hrnula dolů,“ řekl soudu jeden ze čtveřice stěhováků a dodal, že padla na Martina. Chlapec neměl šanci přežít, velmi těžká stanice ho přirazila ke zdi. Přitom utrpěl drtivé zranění hlavy, kterému na místě podlehl.

Viktor Kopecký (vpravo) u klatovského soudu.
Stěhováka rozmačkala bedna, jednatel firmy teď stojí před soudem

„Další ze stěhováků měl štěstí, že ve zdi byl výklenek a on tam při pádu bedny propadl,“ řekl soudu soudní znalec, který dodal, že při transportu bedny byla udělána celá řada chyb. Lepší by podle něj bylo například použití kladky.

Podle státního zástupce je hlavním viníkem tragédie Kopecký, který mj. nikoho neinformoval o možných rizicích, nezajistil odborné vedení pracovníků a rovněž neučinil řádná opatření k ochraně jejich bezpečnosti. Kopecký s tím ale nesouhlasí, hlavní díl viny podle něj nese jeden ze stěhováků, kterého pověřil, aby se na místě dohodl se zástupcem společnosti, jež si stěhovací firmu najala, a na základě jejíchž instrukcí měl konat. Muž, který měl být podle Kopeckého jakýmsi parťákem, ale před soudem popřel, že by ostatním šéfoval. Označil to za lež.

Soudce Jaromír Veselý uznal Kopeckého vinným z usmrcení z nedbalosti a uložil mu devítiměsíční trest, který mu podmíněně odložil na zkušební dobu jednoho roku. Rodičům mrtvého chlapce musí zaplatit odškodné ve výši 480 tisíc korun. Veselý ve zdůvodnění rozsudku řekl, že Kopecký není jediný viník tragédie, ale že nese velký díl viny. Verdikt není pravomocný. Kopecký, který žádal zproštění obžaloby, se proti němu odvolal.

Ilustrační foto
Žena řádila v restauraci, nadýchala více než tři promile