Pan Karel je senior, který se 30. dubna kolem půlnoci vracel po fotbalu z hospody, když se mu stalo něco, na co asi nikdy nezapomene. Dům už měl na dohled a v tom ho přepadli.

Bylo jich víc, zaútočili zezadu, měli obušek a psa. On utrpěl zranění oka a nohy, útočníky neznal, a zážitek se na něm podepsal. Má problém chodit sám po setmělé ulici, špatně spí, v noci se budí.

Senior je jedním z deseti, kteří se od začátku roku do konce dubna stali obětí a se žádostí o pomoc se obrátili na některou z poraden Probační a mediační služby v kraji.
Ve čtvrtek byl Světový den proti násilí na seniorech a plzeňská poradna při té příležitosti ne zrovna příjemná čísla zveřejnila.

Případ, který jsme popsali, je loupežného přepadení. Podle poradkyně Jany Jiráskové je pro seniory většinou nejtěžší přijmout fakt, že se to stalo právě jim. „Klienta vždy vyslechneme a věnujeme mu dostatek času i podpory. Má-li obavy, že se trestná činnost bude opakovat, věnujeme čas tvorbě bezpečnostního plánu a hovoříme o dopadech na život klienta. Naše práce ale nespočívá jen v psychické podpoře, sepisujeme také žádosti o poskytnutí peněžité pomoci státu,“ popisuje Jana Jirásková.
Pan Karel se nebál mluvit. „Přijal pomocnou ruku a šel do poradny. Vyrovnal se tak se vzniklou situací a mohl tiše podpořit i ostatní, aby se nebáli pomoc vyhledat. Zároveň mu byla poskytnuta finanční kompenzace od státu,“ dodává poradkyně.

Poraden Probační a mediační služby je v Plzeňském kraji celkem pět. Sídlí v Plzni, Domažlicích, Klatovech, Rokycanech a Tachově. Čekají v nich odborníci speciálně vyškolení v poradenství poškozeným. Nejen seniorům, ale všem obětem trestných činů pomáhají bezplatně a zachovávají jejich anonymitu.

Sweetfest festival v Plzni - Adéla Hrnčířová (Vitarka Raw bistro)
DEPO 2015 si zabrali milovníci sladkostí