Na začátku příštího týdne se má Plzeň zbavit rok trvajícího dopravního omezení – do rekonstruované Dlouhé ulice v Lobzích už kromě vozů MHD vjede i veškerá osobní doprava, stavbaři budou mít hotovo.

Tak alespoň zní plán, ovšem realita bude možná úplně jiná.

Termín možná posunula úterní nehoda trolejbusu, který se bez řidiče za volantem rozjel ze Sokolské ulice, přejel Dlouhou a skončil napasovaný mezi vzrostlou lípou a plotem rodinného domu. Trolejbus totiž cestou přerazil úplně nový, ale ještě nezapojený semafor přechodu pro chodce, a tím vyřadil celý systém. Při páteční schůzce na staveništi se má rozhodnout, co dál.

Podle hlavního stavbyvedoucího Jana Holuba ze společnosti EUROVIA CS je ve hře několik možností. Například zprovoznit Dlouhou bez světelné signalizace nebo počkat, až bude opět funkční. „Vše jsme zatím směřovali na pondělí, ale teď je jiná situace,“ připustil s tím, že bude třeba zjistit dodací lhůty nového zařízení a jimi se řídit.

Zvratky v tramvaji měl na svědomí 41letý cizinec
Opilec zvracel v tramvaji, zasahovala policie

Lidem z havarovaného trolejbusu pomáhali ven dělníci.

Měli zrovna pauzu na oběd, někteří se s jídlem schovali před ostrým poledním sluncem do stínu, jiní zašli do nedaleké restaurace.

Za pár minut na jídlo nemysleli.

Neovladatelný vůz linky č. 15 se rozjel, naboural a zůstal stát. „Mysleli jsme, že mu selhaly brzdy, a říkali jsme, že řidič je dobrý, když ještě dokázal takhle zastavit. Až potom jsme viděli, že tam vůbec nesedí,“ popsal událost jeden z očitých svědků. „Uvnitř bylo asi deset cestujících,“ dodal jeho kolega.

Opálení muži v oranžových vestách se seběhli k vozu. Někteří mu založili kola kusy dlažby, jiní zase začali pomáhat lidem ven. „Předními dveřmi to nešlo, trolejbus byl v tom místě zaklíněný, takže museli zadními. Byla tam maminka s kočárkem, který jsme zvedli až k hlavě a vyndali ven, taky jsme vyvedli jednu starou paní. Naštěstí se nikomu nic nestalo,“ popisovali dělníci. Jeden z party pak s trpkým úšklebkem dodal, že trolejbus naštěstí nezničil ani jejich mobilní WC. O tom, že jsou hrdinové, muži nechtějí slyšet nic.

Policisté celou nehodu vyřešili hned v úterý na místě. Řidič, kterému trolejbus ujel, dostal dvoutisícovou pokutu. „Vůz řidiči hlásil chybu systému, on se ji rozhodl odstranit odpojením a zapojením baterie, aby systém resetoval. Vystoupil kvůli tomu z vozu, ovšem neuvědomil si, že vyřadí také brzdný systém. Trolejbus se poté samovolně rozjel z kopce,“ řekla k nehodě plzeňská policejní mluvčí Veronika Hokrová.

Zvlněná dálnice D5 v roce 2012.
Řidiči pozor: dálnice se opět vlní, tvoří se kolony