K brutální vraždě osmnáctileté Terezy Š. ze Zdemyslic, kterou obžalovaný dlouhodobě plánoval, se ve čtvrtek vyjádřily znalkyně. Duševně nemocný podle nich mladík v žádném případě není, naopak je zcela zdráv. „Posuzovaný je zcela duševně zdravý a ví, co dělá,“ uvedla ve čtvrtek před soudem psychiatrička Gabriela Leblová. Ochranné opatření proto nenavrhla. K případu se vyjádřila také psycholožka Jindřiška Záhorská, která mladého vraha označila za vztahovačného, asociálního a egocentrického. „Má nízké seběvědomí a sklony k dramatizaci,“ doplnila Záhorská.

Motivem vraždy Terezy Š. byla neopětovaná láska. Obžalovaný se do dívky zamiloval na Obchodní akademii v Plzni. Od loňského března spolu začali trávit hodně času. V září 2018 se s ním však Tereza přestala bavit. Obžalovaný začal propadat depresím, pokusil se o sebevraždu a skončil na psychiatrii. Poté přestoupil na jinou školu, ale dívku stále nedokázal pustit z hlavy.

V osudný den, 27. května, kdy měla navíc Tereza Š. osmnácté narozeniny, odešel ze školy s tím, že ho bolí hlava. „Odjel jsem vlakem do Zdemyslic, kde Tereza bydlela. Tam jsem na ni dvě hodiny čekal na nádraží, až přijede ze školy, a poté ji sledoval domů. Vzal jsem si raději dva nože, kdybych jeden ztratil. Strčil jsem si je za opasek. Když jsem vešel do domu, Tereza na mě začala křičet, ať jdu pryč,“ popsal před soudem Miarko. V domě obžalovaný mladou dívku ubodal.

Vězni poslouchali swing.
Vězni poslouchali swing