Kompletní péče je nyní dostupná pouze v jedné budově.

„Synchronizace diagnostiky a léčby bude mnohem jednodušší. Zkrátí se také doba, za kterou sdělíme pacientce další postup. Dříve byla prodleva dva až tři týdny,“ uvedl primář kliniky zobrazovacích metod Jiří Ferda. Ročně tady screening absolvuje 15 až 17 tisíc žen.

Jestliže lékaři objeví podezřelé ložisko, odeberou z něj část tkáně a odešlou ho do bioptické laboratoře. Potom pacientku vyšetří ještě chirurg. Nad výsledky se sejde multidisciplinární tým a stanoví další kroky.

Chirurgové měsíčně operují zhruba šedesátku žen (na Borech a Lochotíně). V některých případech pacientka nejdříve podstoupí farmako a radioterapii. „Útvar se tím zapouzdří a případné další nádory, které by mohly být v okolí, se zlikvidují. Až poté jde pacientka na zákrok. Jindy je postup úplně obrácený,“ vysvětlil přednosta chirurgické kliniky Vladislav Třeška.

Sportovec Plzně trenér Pavel Vrba
FOTO, VIDEO: Sportovcům v Plzni i v kraji kraluje Krmenčík

Pokud je rakovina diagnostikována včas, stačí nádor vyříznout a žena nepřijde o prso. „Jedná se až o devadesát procent pacientek,“ doplnil. Mastektomie, při níž odborníci odstraňují celou mléčnou žlázu, patří v poslední době k okrajovým záležitostem.

Výjimku tvoří skupina žen s vrozenými genetickými vadami, u nichž se zhoubné onemocnění objevuje daleko dříve. Počet žen, které si vyslechnou špatnou diagnózu, roste. „Často se karcinom prsu vyskytuje v rodině, u babičky, maminky, tety… Protože mamografie se provádí až od 45. roku, pro tyto pacientky slouží magnetická rezonance,“ sdělil primář Ferda. Ženy s genetickou mutací BRCA 1 nebo 2 jsou sledovány ještě kolegy z gynekologické kliniky, neboť u nich existuje i větší riziko rakoviny vaječníků.

Díky pokroku v medicíně je šance na vyléčení podle lékařů stále větší. K recidivě dojde až u 30 procent nemocných. „Jestliže nenajdeme v těle metastáze, většinu z nich se nám podaří zachránit,“ uzavřel Třeška.

Mamocentrum se nachází v druhém podzemním podlaží vchodu A. Plzeňská fakultní nemocnice do něj investovala 22 milionů korun. Kromě rekonstrukce prostor zakoupila přístroje, konkrétně mamograf a ultrazvuky.

Ilustrační fotografie.
U Nezvěstic zemřela žena po pádu z jedoucího rychlíku