Těžním klecím odzvánějí, hlásal titulek článku v deníku Pravda 3. ledna 1968. Čtenářům vysvětloval, proč budou na Plzeňsku končit horníci Západočeských uhelných dolů (ZUD) a co je čeká dál.

O dolech jednala rada Krajského národního výboru (KNV). „Jednání o koncepci dorubání uhlí v hlubinných dolech ZUD Zbůch se zúčastnili zástupci ministerstva hornictví, oborového podniku a Západočeských uhelných dolů. Provoz dolů ZUD je neefektivní. Na každou tunu vytěženého uhlí se doplácí ze státního rozpočtu v průměru 125 Kč. Původně se počítalo s omezením těžby v pozdějším období. Protože změnou hospodářských poměrů v zásobování národního hospodářství pevnými palivy dochází k jejich nadbytku, přistupuje se k dokončení těžby v neefektivních provozech dříve.

Sady Pětatřicátníků v Plzni
Průzkum: do Plzně denně vjede 93 tisíc automobilů

Doly Máj v Chlumčanech, Matylda v Břasích a Pokrok v Chomli u Radnic mají skončit těžbu ještě v letošním roce. Na Dole obránců míru ve Zbůchu včetně těžebního úseku Dobré štěstí v Dobřanech se uvažuje s dorubáním k 31. 12. 1974,“ stálo v článku s tím, že každý důl bude mít půl roku před uzavřením zpracován likvidační plán bude třeba dořešit dodávky pitné vody pro obce a sídliště, které do té doby zásobovaly právě vodovody ZUD.