Kam s použitým olejem od usmažených řízků? Ekologické řešení už se nabízí. Města a obce v Plzeňském kraji musely podle zákona zřídit od Nového roku sběrná místa na upotřebené jedlé oleje a tuky.

Lidé tento odpad často lijí do záchoda a kanálů, které se pak ucpávají. A speciální nádoby mají další výhodu – sesbírané tuky se ještě využijí třeba k výrobě biopaliv.

Vystavené vzorky domácího kysaného zelí
Kysané zelí soutěží, ochutnejte

Občané Plzně mohou jedlé tuky odnášet do sběrných dvorů v každém městském obvodu. „Tato služba funguje už téměř čtyři roky. Plzeňané přijdou do sběrného dvora, předloží občanský průkaz a tuky zdarma odevzdají stejně tak jako nebezpečný odpad,“ sdělila Deníku vedoucí odboru životního prostředí plzeňského magistrátu Dagmar Svobodová Kaiferová s tím, že město zvažuje zřídit i sběr pomocí kontejnerů. „Projekt je ale zatím v plenkách,“ dodala.

V Újezdu nade Mží na severním Plzeňsku pořídili popelnici na tuky před několika týdny. „Máme ji od Vánoc. Myslím, že jedna nádoba je pro obec naší velikosti dostačující,“ řekla starostka Eva Jančová. „Jsem přesvědčená, že lidé ji budou využívat, protože ostatní odpad třídí opravdu poctivě,“ poznamenala Jančová.

V Tachově sběrná místa zřídili už na jaře loňského roku a podle vedoucí majetkoprávního odboru Drahomíry Červinkové je Tachovští hojně využívají. „Ze začátku někteří lidé do popelnic vyhazovali tuky ve skle, které pak prasklo. Teď už je ale likvidují v pet lahvích nebo uzavřených krabicích od mléka,“ popsala Červinková. Podle ní je vedení Tachova s tříděním tuků spokojeno.

Ilustrační foto
Zaměstnanci Pilsen Steel budou brzy propuštěni

Odpad ze smažení přidělává vrásky nejvíce vodárnám. Jakmile se totiž v kanalizačním potrubí tuk dostane do styku se studenou vodou, ztuhne a spolu s dalším odpadem vytvoří „špunt“, který kanalizaci ucpe a poškodí.

„Do kanalizace v žádném případě nepatří použitý kuchyňský olej ani jiné tuky. Použité oleje by měli lidé slévat a odnášet do sběrných dvorů, kde je ekologicky zlikvidují,“ podotkla mluvčí Vodárny Plzeň Dana Veselá.