„Lidé mají obavy a chceme je uklidnit,“ vysvětluje František Trhlík, starosta Kostelce na Tachovsku, proč se bude obec ucházet o novou krajskou dotaci na zajištění bezpečnosti.

Vyhlášení dotačního programu schválili krajští radní v pondělí. Balíkem tří milionů korun chtějí pomoci menším sídlům poblíž průmyslových zón.

Obce do 2000 obyvatel budou žádat o dotace na to, aby mohli uzavřít smlouvu s většími, které mají vlastní policii a strážníky si od nich mohly 'půjčovat'. Druhá možnost je získat dotaci na zřízení vlastní obecní policie. Podle náměstka hejtmana pro oblast regionálního rozvoje Ivo Grünera budou ale převažovat žádosti z první kategorie. „Ta potřeba vyplynula z našich jednání se starosty. V tomto případě jde hlavně o obce u dálnice D5,“ řekl.

Proč se chce o dotaci ucházet Kostelec, je jasné. Pod obec patří i malá vesnička Ostrov u Stříbra a s ní obří průmyslový Pannatoni Park, v němž pracuje více než dva tisíce lidí a který patří spolu se zónami v Nýřanech, Úhercích a s Borskými poli v Plzni k těm největším v kraji. Zaměstnanci do Ostrova dnes hlavně dojíždějí, ale příští rok pro ně developeři začnou stavět bydlení. „Ubytovny tu nemáme a ani je určitě mít nechceme. Zástavbu, která by měla na jaře začít vznikat ve směru na Popov, budou aůe tvořit klasické rodinné domy a také penzionky se čtyřmi byty a kapacitou 16 lidí. Protože budou fungovat v úplně jiném režimu, bude nad nimi lepší dohled a dovnitř budou moci vstoupit lidé z obce, policie, hygieny…“ jmenuje kostelecký starosta.

Obce mohou z dotačního programu získat maximálně 500 tisíc korun na jeden rok činnosti policie. Starostové sice požadovali udržitelnější titul například na pět let, ale program je nový a teprve se musí osvědčit.
Kostelec chce smlouvu uzavřít s městem Stříbro, sloužit by v ní pak měl jeden strážník. „Teď tady sice v souvislosti se zaměstnanci z Ostrova nemáme žádné velké problémy, ale půjde hlavně o prevenci,“ dodal František Trhlík s tím, že zájem budou mít i Kladruby.

Dobrovolnice Lucie Koudelková.
Noc na sobotu patřila kostelům