Období chřipek je podle lékařů v Plzeňském kraji za dveřmi. Někteří praktici letos registrují větší zájem o očkování. Jsou tím příjemně překvapeni.

Zájem o vakcínu potvrzují v plzeňské ordinaci praktického lékaře Zdeňka Vašty. „Většinu pacientů, kteří chtě-li naočkovat, už jsme očkovat stihli. V současné době máme v ordinaci posledních 12 vakcín,“ sdělila zdravotní sestra Martina Jiránková.

Až o třetinu větší zájem než loni eviduje i praktická lékařka z polikliniky na plzeňských Slovanech. „Mezi pacienty byl letos enormní zájem,“ říká lékařka, která měla včera plnou ordinaci.

Očkovat své děti nechaly i Plzeňačky Veronika a Jana. „Vzhledem k častému výs-kytu nemocí ve školce a ve škole jsou obě mé děti očkované a pravidelně chodíme na přeočkování,“ uvedla Jana. „Dcera ale očkovaná byla a stejně chřipku za pár měsíců prodělala,“ dodala Veronika.

Jednorázová vakcína stojí včetně aplikace u lékaře do 500 Kč podle typu vakcíny. Pro rizikové skupiny, mezi které patří senioři nad 65 let a další zákonem vyjmenované skupiny zdravotně oslabených a rizikových pacientů, je zdarma. Vakcína začíná tělo chránit za 14 dní po aplikaci. Nejvhodnějším obdobím pro očkování je tedy říjen a listopad. Pozdě ale není ani v těchto dnech. Přeočkování se musí opakovat každý rok.

Přestože příznivců očkování letos přibylo, stále je hodně těch, kteří ho odmítají. „Jsem seniorka, chodím jen nakoupit, přijde mi to zbytečné,“ konstatuje paní Hana z Plzně.

Kristýna Žítková

Ľubomír Smatana ze sdružení Underground lecture vol 5., které v přeštické Stodole pořádalo besedu s Františkem 'Čuňasem' Stárkem (vlevo) a koncert MCH Bandu. Foto: Deník/H. Josefová
'Čuňas' Stárek: Ze Slovan na Bory přes Přeštice