Po měsících čekání se zoologové a návštěvníci plzeňské zoo dočkali. V noci ze soboty na neděli přivedla samička vzácného nosorožce indického na svět mládě. Po Marušce, která se před třemi lety po narození stala miláčkem celé zoo, jde o další samičku. Mládě i osmiletá Manjula jsou v pořádku. Porod byl podle mluvčího Martina Vobruba rychlý a bezproblémový.

"Váží přibližně 47 kilogramů, je tedy o něco drobnější, než byla před třemi lety Maruška. Manjula čekala mládě 485 dní, což je o šest dní více, než před třemi lety," sdělil mluvčí zoo Martin Vobruba.

Porod i první okamžiky mláděte mohli lidé sledovat online na webových stránkách zoo. On-line přenos, který zoo spustila před třemi lety, je přítupný ZDEPavilon nosorožců bude podle Vobruby zhruba ještě další měsíc uzavřený.

Indické nosorožce chová v této chvíli v České republice jen plzeňská zoo, kde kromě Manjuly a nově narozené samičky žije samec Baabuu. "Ještě před lety byl chov ve Dvoře Králové, kde přišly na svět postupně tři mláďata," uvedl Vobruba. Dnešní plzeňské mládě je pátý porod nosorožce indického v ČR. V Česku jsou jen tři zoo, které někdy rozmnožily nějaké druhy nosorožců, nejvíce královédvorská, která rozmnožila čtyři druhy, a ústecká před lety nosorožce tuponosé jižní.

První nosorožčí mládě v Plzni, populární Maruška, na konci loňského dubna odcestovala do nového domova, do zoo Touroparc ve Francii. Tam na ni čekal nový partner jménem Fanindra. Když se narodila, vážila 55 kilogramů, za dva roky už vážila 1070 kilogramů. Jejím kmotrem se stal v roce 2014 americký rockový muzikant Alice Cooper.

Zdroj: Youtube