Největší problémy má centrum Borská pole, v jehož blízkosti je průmyslová zóna zaměstnávající tisíce zahraničních pracovníků. „Máme dramatický nárůst přečinů. Za poslední tři měsíce se odehrály čtyři brutální útoky, tři z nich spáchali cizinci,“ uvedl zástupce ostrahy. Podle něj se situace za poslední půlrok dramaticky zhoršila. Poznamenal, že problémy bývají s opilými cizinci, většinou Rumuny, kteří do nákupního centra chodí po pracovní směně. Jedním z řešení by podle něj bylo posílení hlídek policie ve večerních hodinách. „Jsme připraveni se na některých opatřeních finančně podílet,“ dodal zástupce ostrahy.

Problémy zejména večer mají i v Tesku nebo v Plaze. „Čekací doby na jejich dojezd policie se zkracují,“ pcchvaluje si zástupce Teska. Podle něj se podařilo i díky městským strážníkům posunout dál skupiny squatterů se psy, které obsazovaly okolí vstupů do obchodního domu. Lokalita je také po vysekání keřů přehlednější. Potvrdil, že roste agresivita a již zcela běžné jsou verbální útoky, kterým zaměstnanci čelí.

Lyžař Ondřej Bank, mnohonásobný mistr ČR, podpořil Na náměstí Republiky v Plzni akci Respektuj 18!, která upozorňuje na snadnou dostupnost alkoholu dětem a mladistvým a snaží se proti tomu bojovat.
Lyžař Ondřej Bank podpořil Respektuj 18!

Znatelný nárůst eviduje i Plaza. „Za poslední tři měsíce máme tři případy napadení ostrahy, všechno cizinci. Nereagují na výzvy, lehce dochází ke konfliktu. Dojezdové časy policie jsou však na velmi dobré úrovni,“ uvedl jejich zástupce.

Zástupci nákupních center jednali s primátorem Martinem Zrzaveckým (ČSSD), který má bezpečnost na starosti. „Probíhají kontroly ubytoven a v MHD, navrhli jsme legislativní změny,“ poznamenal Zrzavecký.

Šéf odboru bezpečnosti magistrátu Aleš Průša uvedl, že město apeluje na firmy zaměstnávající cizince, aby se o ně postaraly i v případě ztráty zaměstnání. Argumentuje i tím, že město realizuje kampaně, například Otevřená kabelka upozorňující zákazníky, aby si hlídali věci.