Jejich služeb využívají lékaři a zdravotníci z oddělení následné péče. Takzvaná canisterapie je léčebný kontakt psa a člověka. „Canisterapie představuje léčebné rozptýlení, denní zpestření pro lidi, kteří se například cítí opuštěně nebo mohou trpět psychickými poruchami, depresemi. Během terapie se aktivuje myšlení, paměť, komunikace, učení se mluvené řeči nebo neverbálním projevům, ale i motorika, jako je například pohyb paží, rukou a prstů,“ vysvětlila vedoucím fyzioterapeutka Nemocnice Sušice Petra Párecká.

Canisterapie je léčebná terapie, která má za cíl zlepšení zdravotního stavu pacienta, jde o podpůrný prostředek standardní zdravotní péče. „Hodně starších lidí dříve mělo nebo stále má doma psy, které má spojené s příjemným a milým zážitkem. Díky Fredymu si připomenou svoje bývalé nebo současné psí miláčky,“ doplnila Mašková.

Canisterapie v nemocnici v Sušici.Zdroj: Deník / Loudová Daniela

Fredy se svou majitelkou složil canisterapeutické zkoušky, na jejichž konci Mašková úspěšně vyplnila písemný test a pes absolvoval modelové situace, které prověřily vlastnosti předurčující ho pro canisterapii. Vedle nemocnice navštěvuje studentka zoorehabilitace a asistenčních aktivit se zvířaty s Fredym také sušický dětský domov. Pomáhá i dětem v Jedličkově ústavu při tzv. polohování, což je těžší část terapie, kdy fyzicky postižený pacient leží na speciální matraci a pes se za dohledu fyzioterapeuta přikládá k nohám, rukám nebo zádům, kde leží například 20 minut, aby se postižené části těla prohřály a dochází ke stimulaci díky dechu a rytmu srdce psa. Jakožto živá bytost je proto pes nenahraditelnou součástí tohoto procesu.

„Polohováním chceme pomáhat i pacientům v naší nemocnici. Momentálně připravujeme nabídku pro pacienty, respektive jejich příbuzné,“ uzavřela Párecká.

Czech Diving Team při potápění k ponorce U16.
K ponorce potopené roku 1916 se ponořili jako první