Pandemie koronaviru v Plzeňském kraji stále slábne. Za týden přibývají zhruba 2 až 3 stovky nakažených, přičemž v nejhorších časech přibývalo v únoru až 8 tisíc infikovaných týdně. Hygienici se však obávají, že situaci by mohlo zkomplikovat šíření mutací dovezených z dovolených.

Ředitel Krajské hygienické stanice v Plzni Michal Bartoš předpokládá, že pokud budou počty nakažených koronavirem pořád klesat, čeká občany poklidné léto. „Ta čísla jsou v současné době opravdu příznivá. S kolegy však máme strach z nových mutací, které jsou pro nás velkou neznámou. Je tedy hodně těžké předpovídat vývoj situace, pokud by se u nás nové varianty rozšířily,“ okomentoval ředitel.

„Věřím tomu, že jsou lidé na cestování natěšení, ale měli by být obezřetní. Nikdo neví, co si z cest může přivézt,“ upozornil.

Podle něj se v Plzeňském kraji stále šíří pouze britská mutace. „Měli jsme už několik podezřelých vzorků na nové varianty. Potvrdil se ale jen jeden. Někdy v březnu či dubnu tu byl nakažený jihoafrickou variantou. Jednalo se o import z Madagaskaru,“ popsal Bartoš.

Nově opravené části budov a zahrady kláštera Chotěčšov.
Jihozápadní křídlo konventu chotěšovského kláštera je opravené

Tak špatná epidemická situace, jako tu byla loni na podzim, v zimě a letos na jaře by se během léta opakovat neměla. „Vycházejme z toho, že mnoho lidí je promořených a mnoho naočkovaných. Navíc je známo, že viry v teplém počasí dlouhou dobu nepřežívají. Dalším faktem je to, že lidé jsou v létě více venku, nezdržují se v uzavřených prostorách, čímž se riziko nákazy hodně snižuje,“ vysvětlil.

Bartoš zároveň apeluje na lidi, aby s očkováním neotáleli. „Na stránkách hygieny najdou lidé veškeré informace. Vakcín je v současné době dostatek, jak v očkovacích centrech, tak u praktických lékařů,“ uzavřel.

Nízké počty nových pacientů evidují také Nemocnice Plzeňského kraje. Podle jejich mluvčího Jiřího Kokošky je nyní situace dobrá. „Nejhorší vlna epidemie, která tu byla, skončila. Počty nemocných s covidem dále klesají a v současné době jsou v našich nemocnicích hospitalizováni už pouze jednotky covid pozitivních pacientů,“ informoval mluvčí s tím, že i nemocniční péče se ve všech zdravotnických zařízeních vrátila do normálního stavu.