Ještě do pátku byla jediná nemocnice, která testy pro samoplátce nabízela, v Sušici. Od víkendu už ale tuto možnost spustili i v Klatovech a v Domažlicích. A hned to bylo znát. „V pátek byl hodně velký zájem. Kolegyni neustále zvonil telefon. Jakmile ale vyšla zpráva o dalších nemocnicích, tak to polevilo, a dokonce se někteří i odhlásili a objednali se v Klatovech, protože to měli blíž,“ řekl ředitel Sušické nemocnice Václav Rada. Upozornil, že u nich se testuje jen v pracovní dny, takže další objednané zájemce očekávají v pondělí.

V Klatovech byl zájem patrný hned od rána. Už od osmi hodin stálo u brány několik vozů. Objednání kontroloval strážník městské policie hned u vjezdu. Opodál bylo auto zastavováno kvůli platbě a ve stanu se pak uskutečnil daný odběr. Stejně to vypadalo i v Domažlicích. „Zájem je velký. V sobotu jsme otestovali prvních 40 samoplátců, v neděli 50 a na další dny je rezervováno další 150. A to jsme měli dalších zhruba 180 hovorů zmeškaných,“ sdělil mluvčí Nemocnic Plzeňského kraje Jiří Kokoška.

Stavba plynovodu běží podle plánu, do konce roku by mělo být hotovo.
Kraj protne nový plynovod

Potvrzení je žadateli zasíláno 48 hodin po odběru elektronicky na jeho e-mailovou adresu, kterou uvede při objednání. Postupně by se mohl proces zrychlit až na 24 hodin.

V Sušici za test PCR zaplatíte 2500 Kč a v Klatovech a v Domažlicích 2800 Kč. Do Klatov se na testy objednávali i lidé až z Ústeckého či Karlovarského kraje. Tam totiž nemocnice testy nenabízí.

Pendleři musí mít každých 14 dní nový test.