Město Plasy dokončilo stavbu nového lékařského domu za bezmála 70 milionů korun. Budovu, kde dříve sídlilo vedení spotřebního družstva Jednota Plasy, město odkoupilo a ve spolupráci s Plzeňským krajem zde vybudovalo nové zdravotnické zařízení.

„V objektu bude 14 až 15 ordinací. Všechny už jsou obsazené. Dostat sem lékaře problém nebyl, naopak – ještě teď se nám hlásí noví a noví doktoři, my už je ale bohužel nemáme kam dát,“ říká starosta Plas Zdeněk Hanzlíček s tím, že někteří lékaři se do nové budovy přestěhovali z ordinací, které měli po Plasích, a někteří přišli z nedalekých měst.

„V oblasti severního Plzeňska, stejně jako na Tachovsku, chybí nemocnice. Jsem proto ráda, že se v Plasích nyní otevírá lékařský dům, kde se koncentruje ambulantní péče nejen pro město Plasy, ale pro celý region, a také že se panu starostovi podařilo sepsat dlouhodobé smlouvy s lékaři jednotlivých ordinací,“ řekla krajská radní pro zdravotnictví Milena Stárková. Práce na rekonstrukci budovy trvaly šestnáct měsíců a skončily v červenci 2020. Na přestavbu bývalé centrály Jednoty padlo 68 milionů korun, přičemž Plzeňský kraj se na ní podílel částkou 40 milionů. Součástí budovy vybavené odbornými ordinacemi je rentgen, lékárna a laboratoř, u nemocnice dále vzniklo parkoviště pro 50 aut. Nové zdravotnické zařízení v Plasích by mělo podle starosty města Hanzlíčka zajistit základní zdravotní péči pro široké okolí – jedná se zhruba o pětadvacet tisíc obyvatel z celého severního Plzeňska od Nečtin a Manětína přes Žihli až po Kralovice a Kožlany.

Plošné testování obyvatel Nové Vsi na jižním Plzeňsku na COVID-19.
V Nové Vsi plošně otestovali obyvatele obce na covid-19