Pětašedesátiletý Ilja Šmíd vystudoval na pedagogické fakultě v Plzni český jazyk a hudební výchovu pro II. stupeň ZŠ, poté pokračoval studiem hudební vědy a historie na Filozofické fakultě Univerzity Karlovy v Praze.

V letech 1993 - 2001 byl ředitelem a majitelem hudebního vydavatelství Clarton, v roce 1994 spoluzakládal s Jiřím Bělohlávkem Pražskou komorní filharmonii, již v letech 1996 - 2006 vedl.

Marie Helmová získala Medaili ministerstva školství
Odešla zakladatelka Sluníčkové sbírky Marie Helmová

Od roku 2006 šéfoval Symfonickému orchestru hl. města Prahy FOK. V lednu 2013 nastoupil jako šéf operního souboru Divadla J. K. Tyla v Plzni (DJKT). Do funkce ho jmenoval tehdejší ředitel DJKT Jan Burian, dnes ředitel Národního divadla v Praze. Ale hned v sezoně 2014/2015 Šmída na pozici šéfa plzeňské opery vystřídal Tomáš Pilař, který ji vede dodnes.

Poté Šmíd založil v Praze uměleckou agenturu AuraMusic, je spolupracovníkem stanice Vltava Českého rozhlasu a přednáší na Katedře Arts Managementu na VŠE Praha. Deník žádal Ilju Šmída o vyjádření, ale pedagog nezvedal telefon ani nereagoval na SMS.

Centrum vodní zábavy Kdyně
ANKETA: Kam se jezdíte nejraději koupat?