Od začátku prosince poskytuje Domov sv. Františka ještě možnost takzvané teplé židle. Počet lidí bez přístřeší se totiž v krajské metropoli stále zvyšuje.

Předloni využilo služby plzeňské městské charity, jež zařízení provozuje, 600 klientů, minulý rok už šlo o 700 lidí. Podle vedoucího domova Džemala Gërbaniho se na ně letos obrátilo o několik desítek bezdomovců více než loni. „Když už kapacita noclehárny nestačí, sáhneme k 50tisícové dotaci, kterou pravidelně dostáváme od města. Díky příspěvku můžeme dotyčnému zaplatit ubytovnu,“ vysvětlil.

Vyjma toho se vedení Plzně opět snaží získat pro Domov sv. Františka další budovu. Opakovaně jedná s majitelem přilehlého objektu. Radní pro nakládání s majetkem Helena Matoušová je přesvědčená, že tentokrát se s vlastníkem objektu město domluví.

Filip Koryta se stal českým mistrem ve slam poetry. Příští rok bude reprezentovat Českou republiku na evropském šampionátu v Budapešti.
Mistrovství ČR ve slam poetry ovládl Filip Koryta

Ne každý člověk, který se na charitu obrací, však stojí o teplé zázemí, kde by tuhé mrazy přečkal. „Díky terénnímu programu o nás většina klientů dobře ví. Ne všichni se ale chtějí podřizovat našim pravidlům. Jsou třeba zvyklí během dne popíjet, což u nás nesmějí, nebo si s sebou chtějí vzít psy,“ nastínil Gërbani.

Přespání stojí 70 korun. Pokud u sebe bezdomovec nemá peníze, může si nocleh odpracovat drobným úklidem. Uvedenou možnost nabízí městská charita až sedmkrát do měsíce.

Vedle noclehárny se zaměstnanci Domova sv. Františka věnují klientům také v denním nízkoprahovém centru. Lidé bez přístřeší zde dostanou jídlo, oblečení, mohou se tady osprchovat a také se poradit o své situaci s odborníky. Terénní pracovníci zase míří za bezdomovci přímo do míst, kde se zrovna zdržují.

Záchranáři dělali vše pro to, aby jezevčíka mohli zachránit.
Pokus o záchranu jezevčíka Mildy hasiči ukončili. Pokračovat nebudou

Třetinový podíl tvoří takzvaná ztracená generace. Jde o lidi do 30 let, často bez pracovních zkušeností, vzdělání, závislé na alkoholu či drogách. Obě služby jsou zdarma.

Poslední alternativou je azylový dům, kde je denní taxa stanovena na 130 Kč. „V takových případech už musí klient splnit některé podmínky mít v pořádku osobní doklady nebo zajištěný pravidelný legální příjem,“ sdělil ředitel.

Nárůst počtu bezdomovců v krajské metropoli potvrdil rovněž Daniel Svoboda, ředitel oblastní pobočky organizace Naděje, která zřizuje azylový dům výlučně pro ženy. „Máme asi o deset procent víc zájemkyň než loni. Jedná se o několik Slovenek,“ upřesnil. Poplatek za noc činí 100 Kč.