Spolupráce Viktorie a Nadace pro transplantace kostní dřeně (NTKD) trvá už sedm let. Když před měsícem západočeský klub oznámil, že logo nadace ponesou hráči na dresech v Lize mistrů a do registru vstoupil obránce Luděk Pernica, měl tento krok ve veřejnosti velkou odezvu.

„Fotbalisté Viktorie od té doby odehráli dva zápasy v Lize mistrů s logem naší nadace na dresech, čímž nesmírně prospěli myšlence dobrovolného dárcovství krvetvorných buněk. A možná nejen v České republice, ale i v Evropě,“ říká předseda správní rady NTKD Pavel Jindra.

„Mnohonásobně se zvýšila návštěvnost našich stránek. Zaznamenali jsme zvýšený zájem o vstup do registru i o celý program včetně úsilí tento program šířit či ho podpořit. Ať už vstupem do registru nebo podporou nadace,“ uvedl Pavel Jindra.

Někteří hráči mužstva Viktorie jsou v registru už delší dobu, další do něj včera vstoupili – například Jan Kopic, Aleš Čermák, Tomáš Chorý, Tomáš Hájek, Aleš Hruška a další.

Ke vstupu do registru nyní již kromě potřebné administrativy stačí jednoduchý odběr slin vytřením dutiny ústní, odpadá odběr krve.

„Přiznám se, že jsem za to rád, že odpadl odběr krve,“ svěřil se záložník Jan Kopic. „Tím se vše zjednodušilo a může to pomoci navýšit počet členů registru,“ míní český reprezentant.

Do registru v pondělí vstoupil také středopolař Aleš Čermák. „Mám z toho pozitivní pocit. Je dobré takto pomáhat a registrovat se. Myslím, že kdo může, měl by do toho jít,“ vyzývá Aleš Čermák další potenciální dárce kostní dřeně, třeba z řad fanoušků Viktorie.

Zapojit se mohou i čtenáři Deníku, pokud jim je od 18 do 35 let a jsou v dobrém zdravotním stavu. Postup je jednoduchý – stačí se registrovat na internetu a poté navštívit dárcovské centrum v Plzni nebo náborová centra. Ta jsou zřízena při transfúzních stanicích ve všech bývalých okresních městech. Informace lze nalézt na www.kostnidren.cz.

Pauzu ve svých soutěžích vyplnili mladíci Viktorie (na snímku v bílých dresech) zápasem s Bayernem Mnichov.
Mladíci Viktorie Plzeň porazili slavný Bayern