Labuť se zlomeným křídlem ošetřovali minulý týden zvířecí záchranáři z Plzně. Na poraněnou labuť na Berounce nedaleko hranic Rokycanska upozornil kolegy Pavel Moulis ze ZSŽ Rokycany. "Volal, že na řece Berounce u Stradonic má jeden z labutích rodičů (vodící tři malá labuťátka) již několik dní ošklivě zlomené pravé křídlo. Zranění je staršího data, labuťák nefunkční křídlo tahá po zemi, šlape si na něj a máchá ho ve vodě. Podle fotografií ho nefunkční křídlo značně znervózňuje a omezuje v celkovém pohybu, což je právě teď s mláďaty docela problém," vysvětlil záchranář Karel Makoň.

Akce vyžadovala rychlý a profesionální zásah. "Hned v pátek jsme naložili kajak, dron a věci do vody. Manželka Hana si navíc vzala i své chirurgické „nádobíčko“ a všichni společně vyrazili směr řeka Berounka (Nižbor – Stradonice – Hýskov)," popsal Makoň. Po šesté odpoledne dronem záchranáři pročesávali řeku i oba její břehy od Nižboru až dolů k Hýskovu. "Celou rodinku jsme nakonec objevili. Hanka sedla do kajaku, během chvilky chytila poraněného samce a za necelé dvě hodiny vrací labuťáka po amputaci pravého křídla zpět k partnerce a mláďatům," přiblížil zákrok.

Výtvarník David Strauzz.
Nejraději kreslím portréty, říká výtvarník, který maluje na fasádu budovy

Příčina poranění labutího samce nebyla zjištěna, každopádně křídlo bylo natolik poraněné, že odborníci neměli jinou možnost než ho amputovat. Jak zněla diagnóza? Komplikovaná fraktura, potrhané vazy a tkáně, obrovský otok a částečná nekróza.

"Čistě provedený zákrok přímo v terénu je vždy značně komplikovaný, ale tady to jinak prostě vyřešit nešlo. Navíc rychle provedený zákrok a následná rekonvalescence venku mimo léčebné zařízení je pro labuťáka i mnoho dalších zvířecích pacientů vždy méně stresující. U labutí v době hnízdění a péče o mláďata je tento způsob řešení i efektivnější a lepší," dodal Makoň.