Květnové deště zažehnaly krizi, přesto ale pole v tomto období potřebují více vláhy. Zemědělci s očekáváním sledují předpověď počasí. Pokud by se nezlepšilo, byla by úroda ohrožena.

Nejhorší situace v kraji je na Klatovsku a části jižního Plzeňska. Podle předsedy krajské Agrární komory Jaroslava Šímy pomohl polím déšť v minulých dnech. „Díky tomu tedy sever Plzeňského kraje, část Plzeňska a část okresu Plzeň-jih vláhu dostaly. Spadlo tam od 10 do 20 mm srážek, což je pro pole blahodárné,“ popsal situaci Šíma s tím, že nejméně pršelo právě na Klatovsku a části jižního Plzeňska, kde spadl maximálně milimetr vody.

Jeho slova potvrdila ředitelka klatovské agrární komory Jiřina Jandová. „Na Klatovsku a Horažďovicku v květnu zatím nepršelo, jen málo srážek spadlo na Sušicku. Plodiny čerpají vláhu z dubna,“ přiblížila Jandová.

Dodala, že je zatím předčasné hovořit o poškození úrody. „Nedá se říci, jaké to bude mít dopady. Porosty jsou zatím v pořádku. Kdyby během 14 dnů ještě zapršelo, tak by sucho nemělo mít na úrodu velký vliv. Musíme doufat, že počasí k nám bude shovívavé,“ přeje si ředitelka.

V TechToweru v Plzni na Světovaru najdou místo inovativní technické, technologické a byznysové projekty a také veřejnost. Přestavbou prochází dva objekty – ležácké sklepy s 32 metrů vysokou vodárenskou věží a bývalá správní vila.
Plzeňský TechTower se pomalu začíná chystat na nové nájemníky

Právě v tomto období je přitom vláha pro pole stěžejní. „Sucho špatně snáší pozdě zaseté jařiny, kde není dostatečný pokryv půdy zelenou hmotou. Jakákoliv voda, která tam dopadne, se tak velice pravděpodobně odpaří. Snazší život mají ozimní obiloviny nebo ty jarní včasně zaseté, které vláhu udrží,“ vysvětlil předseda Šíma.

Podle Josefa Sekerky, zemědělce a ředitele Agrární komory pro Plzeň-sever a Rokycany suchem nyní nejvíce trpí kukuřice. „Ta potřebuje vodu, vodu a zase vodu. Je pravdou, že v uplynulých dnech lehce zapršelo, ale celkově je na severním Plzeňsku a Rokycansku o vodu nouze,“ shrnul zemědělec. Poznamenal, že v předchozích dvou letech byla situace o poznání lepší. „Letos však nebyl skoro žádný sníh, lidem vysychají studny. Co vím, tak několik podniků muselo dělat vrty, aby měl dobytek co pít,“ řekl Deníku.

Sekerka doplnil, že nynější sucho je vhodné pro senáže (způsob konzervace krmiva, stejně jako například sušení sena – pozn. red.), se kterými nyní zemědělci začínají.