Jídlo a pití by mělo ve znovuotevíraných restauracích podražit v průměru o deset procent oproti cenám před lockdownem. A na podzim by se ceny měly znovu navýšit, shodují se hospodští. Důvodem je podle nich především výrazné zdražení surovin.

„Lockdown nepostihl jen restaurace, ale celý dodavatelský řetězec, který navýšil ceny surovin. Zdražení bude zpočátku v průměru o deset procent, během roku pak o 15 až 20 procent,“ řekl Luboš Kastner, spolumajitel sítě restaurací Hospodska a garant gastro oboru v rámci Asociace malých a středních podniků a živnostníků. Hospodští přišli podle něj doposud o 57 procent svých tržeb.

Ceny raketově stoupají

Černický Purkmistr plánuje po znovuoteření zdražit hlavně jídlo, pivo pravděpodobně až na podzim. „Zdražíme hned zhruba o deset procent a předpokládáme, že na podzim budeme zdražovat znovu o deset, možná i 20 procent,“ uvedla ředitelka Pivovarského dvora Purkmistr v Plzni Černicích Martina Köhlerová, podle které narostla cena surovin během covidu ohromným způsobem. „Vytrvale nám tak rostou náklady. Jídlo zdražíme hned tak o deset procent. Piva se navýšení cen dotkne pravděpodobně až na podzim. Ostatní nápoje ale zdražíme po otevření, v průměru o pětikorunu,“ řekla ředitelka dále.

Plzeň, hospody, zahrádky
Západočeši nečekali na vládu a rozvolnili sami. Za plné zahrádky hrozí pokuty

Zdražovat plánuje také plzeňská restaurace Bistrouška na Slovanech. „I když bychom ceny rádi zachovali, tak nemůžeme. Podražily veškeré suroviny. Situaci se musíme nějak přizpůsobit. Ceny budeme muset navýšit o pět až deset procent u všech jídel. Na nápojích nebude zdražení tak výrazné,“ popsala jednatelka Bistroušky Lucie Feřtová. „Určitě zdražíme, víceméně všechno,“ řekl provozovatel Restaurace Na Hřišti v Městě Touškově Adam Mezera s tím, že jídlo i pití plánuje zdražit v průměru o 15 procent.

Rodinný pivovar Chodovar v Chodové Plané provozuje ve svém areálu dvě restaurace, v Tachově pak od letošního roku oblíbenou hospodu U Vodníka. „Ceny jídel jsme prozatím neupravovali, ale myslím, že situace k tomu postupně donutí všechny. Nevyhneme se tomu,“ zhodnotil ředitel pivovaru Jiří Plevka.

„Pivo asi zdražovat budeme, řádově tak o deset procent. Ceny jídel teď zůstanou stejné, ale budou se zřejmě upravovat a odvíjet od cen vstupních surovin, které se zvyšují,“ sdělili Deníku v restauraci Kiwi v Tachově.