Teploty se i přes den začínají blížit nule a v noci jdou pod ni. Pro mnoho z nás to znamená jen vyšší výdaje za topení, lidé bez domova ale řeší existenční krizi. Jde jim totiž o život. Podle mluvčí krajské záchranné služby Veroniky Albrechtové během zimy každoročně v kraji umrzne až několik desítek bezdomovců.

Zařízení, kde mohou bezdomovci strávit noc, jsou v Klatovech, Domažlicích, Rokycanech a Plzni. Zde je ale jen jedno, Domov sv. Františka zřizovaný Diecézní charitou Plzeň. Má nedostatečnou kapacitu. Když přijdou tuhé mrazy, zájemci se do něj nevejdou. „Máme 14 lůžek pro ženy, ta už jsou teď většinou plná. Dalších 32 lůžek je pro muže. Tam kapacita zatím velmi těsně stačí. Jakmile ale udeří větší mrazy, stačit nebude,“ uvedl za Charitu Džemal Gërbani. Pokud množství zájemců přesáhne kapacitu prostor, je připravena záložní varianta více než 20 'teplých židlí', na kterých mohou lidé bez domova strávit noc vsedě. I těch by bylo třeba víc.

Nová mostní estakáda na Domažlické třídě prošla zátěžovou zkouškou.
FOTO: Zkouška nového mostu

Noclehárnu nemohou využít lidé pod vlivem alkoholu, proto se jí řada bezdomovců vyhýbá a radši tráví zimu ve svépomocně zbudovaných obydlích. Taková jsou k vidění i nedaleko Techmanie. To je případ Václava Čestného, který v chatkách bydlel více než dva roky. „Nechtěl jsem chodit na noclehárnu, člověk se nemůže ani napít. Tady jsem měl vařič a tím jsem si topil,“ řekl Deníku. Další obyvatelka Monika Šilarová tu hodlá bydlet jen na chvíli. „Snad se mi podaří si najít práci a zimu strávím na ubytovně. Tady bych zmrzla,“ sdělila.

Bezdomovci v chatové osadě poblíž plzeňské Techmanie stráví zimu ve svých chatkách.Zdroj: Deník / Jiří Šolc

Podle sociálního výzkumníka Jiřího Mertla se lidé bez domova noclehárnám vyhýbají ze dvou důvodů. „Jednak nevydrží celý den nepít alkohol. Ten jim totiž pomáhá přes den zvládnout zimu a stres života na ulici. Za druhé je to pro mnohé formální přiznání toho, že na tom jsou špatně,“ sdělil Mertl.

Podle jeho odhadů je v Plzni mezi tisícem až patnácti stovkami bezdomovců. Kromě charity jim v Plzni pomáhá například neformální organizace Food not bombs, která bezdomovcům každou neděli vaří polévku.

Ilustrační foto
Měl řvát Sieg heil a okrást důchodce