Sníh, který zasypal zejména Šumavu, nepřinesl pohodové lyžování, ale kupu problémů. Spolu se silným větrem lámal stromy, takže na mnohá místa Šumavy je zakázaný přístup. Řada lidí se ocitla bez elektřiny, problémy byly na železnici i silnicích.

„Pády stromů, větví nebo zlomy špiček stromů, které už nedokážou unést tíhu těžkého sněhu, hrozí úplně na celém území národního parku,“ uvedl vedoucí informační a strážní služby šumavského národního parku Adam Diviš. „Už v neděli jsme vydávali upozornění, že nedoporučujeme běžkařům, aby se vydávali do volného terénu, především v lesním porostu,“ přidal se náčelník Horské služby Šumava Michal Janďura. S omezením musí počítat i lyžaři na Špičáku. Kvůli nebezpečí pádů stromů na vleky i sjezdovky byly v neděli i v pondělí uzavřeny lanová dráha, Spodní Šance, Zalomený i Lubák. Podle mluvčího areálu Karla Samce by s výjimkou lanovky mělo být ode dneška vše v provozu.

Kvůli velké sněhové pokrývce jsou nepřístupné i některé turistické cíle. Není možné projít například Tříjezerní slať, Jezerní slať je přístupná pouze k vyhlídce a z důvodu bezpečnosti je uzavřena i Chalupská slať.

Od pondělního odpoledne je veřejnosti uzavřený jelení výběh v návštěvnickém centru Kvilda. „Zde panuje stejné nebezpečí jako ve volném terénu, tedy vážně hrozí pády stromů nebo větví. Podobné je to i na přístupové cestě k výběhu s rysy,“ upozornil mluvčí NP Šumava Jan Dvořák.

Galavečer hvězd v Plzni
OBRAZEM: Karel Gott zazpíval pro rodnou Plzeň

Sněhová a větrná kalamita zavařila energetikům. „Bez proudu byly v pondělí tři tisíce domácností na Klatovsku a Šumavě,“ informovala Deník mluvčí Skupiny ČEZ pro západní Čechy Michaela Jirovcová. „V Plzeňském kraji jsme dopoledne evidovali tři poruchy na vedení vysokého napětí,“ dodala. Příroda odřízla od elektřiny Chudenín, Suchý Kámen, Dešenice, Milence, Hamry, Nýrsko, Starou Lhotu, Zelenou Lhotu, Alžbětín, Hojsovu Stráž, Železnou Rudu, Špičák a Pancíř.

Hasiči se nezastavili. „Od pátku do pondělního odpoledne jsme evidovali kolem 50 výjezdů k popadaným nebo nebezpečně nakloněným stromům,“ sdělil krajský mluvčí hasičů Petr Poncar. Dvakrát najel vlak do ležícího stromu v neděli na Klatovsku a v pondělí na Domažlicku. Nehody se naštěstí obešly bez zranění. Zásahy komplikovala skutečnost, že vlivem počasí byly komunikace velmi špatně sjízdné.

Obyvatelé postižených oblastí si mohou částečně oddechnout, počasí by se mělo v následujících dnech umoudřit. „Vítr by se měl utišit během středy, větší srážky už neočekáváme,“ řekl Deníku Pavel Kopeček z Českého hydrometeorologického ústavu.

Jan Eberle
Hokejová Škodovka si v útoku pojistila Eberleho a Kodýtka