Ceny pohonných hmot opět narostly. A podle prognóz tomu v následujících týdnech nebude jinak. Vyplývá to z údajů společnosti CCS, která ceny pohonných hmot sleduje.

Podle analytika společnosti Cyrrus Lukáše Kovandy za to může nepružnost českého trhu. „Ještě totiž plně nezohlednil zdražení ropy na světových trzích z konce srpna,“ vysvětluje Kovanda. „Současné ceny ropy odpovídají úrovni z letošního července. Podobně se vyvíjí i kurz koruny vůči dolaru,“ připomíná analytik BH Securities Štěpán Křeček rekordně vysoké ceny paliva.

Průměrná cena pohonných hmot2018
Srpen 32,74 Kč/l
Červenec 32,80 Kč/l
Červen 32,82 Kč/l
Květen 31,64 Kč/l
Duben 30,39 Kč/l
Březen 30,08 Kč/l
Únor 30,34 Kč/l
Leden 30,25 Kč/l
2017
Prosinec 30,10 Kč/l
Listopad 30,04 Kč/l
Ceny jsou za natural + nafta, zdroj CCS.

NEJDRÁŽE V TLUČNÉ

Nejlevnější benzin v kraji mají na čerpací stanici Merkur v Losiné na jihu Plzeňska a v Plzni v Krašovské ulici, levně doplníte nádrž na čerpacích stanicích Tank v Plzni na Domažlické, v Havlovicích nebo Nýřanech. Podobná je situace s naftou.

Naopak nejhlouběji do kapsy si sáhnou šoféři v Tlučné na Pasoilu, v Borské ulici v Plzni nebo na hraničním Rozvadově, všude stojí litr paliva přes 34 korun za litr.

DOJÍŽDĚNÍ DO PRÁCE SE PRODRAŽÍ

Co na zdražení říkají motoristé? „Už se tankovalo i dráž. Na druhou stranu při každodenním cestování se auto prodraží, proto se snažím občas jet MHD,“ říká řidič Josef Čech z Plzně. Naopak řidička Jana Horáková nemá při cestě do zaměstnání na vybranou. „Jiná možnost než dojíždět do práce autem mi stejně nezbývá. Tankuji vždy po cestě do práce nebo z práce,“ vysvětluje.

Na začátku června se průměrná cena benzinu přiblížila k 33,50 Kč za litr a u nafty přesáhla 32,60 Kč, což bylo nejvíce od prosince 2014. Poté ceny zhruba o tři desítky haléřů klesly, ale před polovinou července se vrátily na rekordní červnové hodnoty, které byly nejvyšší za posledních tři a půl roku.

Dny vědy a techniky v Plzni
Dny vědy a techniky opět v Plzni