Mnozí cestující čekali v pondělí na autobusových zastávkách v kraji na svůj spoj marně. Dopravce, Arriva Střední Čechy, neměl kvůli zdravotním problémům i dalším důvodům dostatek řidičů a nejely tak desítky spojů na Plzeňsku, Tachovsku, Klatovsku a Domažlicku. Společnost POVED, která organizuje a řídí Integrovanou dopravu Plzeňského kraje, s Arrivou problémy ihned řešila, a slibuje, že situace by se měla lepšit. Pro Arrivu je každý neodjetý spoj finanční zátěží, postih činí tisíc korun za každý neodjetý kilometr.

„Už na konci srpna jsme měli jednání s dopravcem, který nám garantoval, že nebude problém, že spoje budou odjíždět, maximálně 1. a 2. září že bude chybět pár řidičů a budou drobné výpadky. Situace se ale horší den ode dne,“ řekl v pondělí Deníku dopravní a marketingový specialista POVED Martin Fencl s tím, že POVED denně řeší situaci s dispečery Arrivy a snaží se, aby počty neodjetých spojů byly co nejmenší. I tak ale v pondělí bylo cestujícím oznámeno, že se neodjede bezmála sedm desítek spojů. Některé se na poslední chvíli podařilo obsadit, přesto mnohde cestující čekali zbytečně. „Není to poprvé a obávám se, že ani naposledy. Snad bude příští výběr dopravce pečlivější,“ posteskla si jedna ze zklamaných cestujících, paní Věra.

Hráči Interu Milán si místo tréninku pouze prohlédli stadion Viktorky ve Štruncových sadech. Někteří se pak i podepsali mladým fotbalistům.
Italské pivo nebo pizza. Prazdroj uvítá fotbalové fanoušky stylově

„Příčinou je větší nemocnost, přičemž roli hraje i covid, a vyčerpaný trh práce. Momentálně nám chybí čtyři řidiči, tak hledáme možnosti, jak ty nemocné co nejdříve nahradit. Řidičů autobusů není na trhu práce dostatek, tak se snažíme vychovávat i nové tím, že jim zaplatíme autoškolu, ale to je časově náročnější. Není to tak, že dnes jsou v autoškole a zítra můžou jít jezdit,“ uvedl mluvčí společnosti Arriva Jan Holub.

 Autobusem v kraji nyní jezdí cca o 30 % více cestujících než v době před covidem, poměrně slušně jsou obsazené i podvečerní autobusy, které dříve bývaly takřka prázdné. O to nepříjemnější je, že v posledních dnech rostl počet neodjetých spojů.

 Na zhoršující se situaci v pondělí reagoval POVED, který vedl jednání s Arrivou o tom, jak stav zlepšit. „Dopravce potvrdil, že bohužel dostal několik výpovědí a další řidiče má nemocné. Roli hraje i to, že je covid. To se samozřejmě řeší složitě, když ráno řidič zavolá a oznámí, že je mu špatně, že má horečku. Já chápu, že se řidiči bojí a nechtějí v takovém stavu vyjet či směnu dokončit,“ řekl Fencl. Dodal, že nicméně jednoznačným cílem POVED je, aby lidé nestáli na zastávkách zbytečně. „Dohodli jsme se, že dopravce si požádá o výpomoc u jiných dopravců s tím, že my budeme trvat na tom, aby autobusy byly ve standardu kvality. Věřím, že situace se bude stabilizovat a že počet spojů, které nevyjedou, se bude snižovat. Aktuální stav lidé vždy najdou na www.idpk.cz,“ uzavřel Fencl.