Polokulaté 75. výročí osvobození západních Čech a Plzně v roce 2020 už má mít víc evropský než český nebo regionální rozměr. Shodli se na tom plzeňští radní, kteří odhlasovali nový koncept slavností.

Namísto na veterány, každoroční nejmilejší hosty Slavností svobody, kterých ale vzhledem k věku ubývá, se bude západočeská metropole víc orientovat na military program a hlavně na mezinárodní turistický potenciál. „Nastává doba postveteránská, bohužel,“ řekl náměstek primátora pro kulturu a cestovní ruch Martin Baxa (ODS). Dodal, že slavnosti každoročně navštěvují desítky tisíc lidí. „Jedná se o událost s největším potenciálem účasti návštěvníků ze zahraničí a vzdálenějších regionů České republiky,“ dodal Baxa.

Obnova památníku v Plzni finišuje, pylony se brzy vrátí na Americkou
FOTO: Práce na památníku Díky, Ameriko! finišuje

Radnice hodlá rozvíjet unikátní muzeum Patton Memorial Pilsen, které se má v budoucnu přestěhovat do domu na Klatovské třídě 19. Je pověstný svou vojenskou minulostí už proto, že v něm v květnu 1945 kapitulovala německá armáda a po jejím podepsání se v něm zastřelil německý generál Georg von Majewski. Později tu sídlila vojenská správa.

Plzeň se hodlá také partnersky spojit s nadací Liberation Route Europe, která se zabývá popularizací, propagací a prezentací událostí spojených s druhou světovou válkou. Zapojíme se tak do mezinárodní sítě, kam patří města a organizace z Nizozemska, Belgie, Velké Británie, Itálie, Francie, Německa a Polska. Výsledkem spolupráce má být posílení Slavností svobody Plzeň a společná propagace oslav konce druhé světové války.

Součástí nového konceptu má být také budování jedinečné hudební dramaturgie se zaměřením na jazz, swing a americkou hudbu 40. let.

Hokejisté HC Škoda Plzeň skončili v play-off na třetím místě
Plzeň nestačila na Kometu a v play-off končí. Útěchou je zisk bronzu