VYBRAT REGION
Zavřít mapu

První den EET v Plzeňském kraji: Smíření, zdržení a zdražení

Plzeňský kraj – První den povinné elektronické evidence tržeb (EET) mají hospodští za sebou. Systém zatím funguje, jak má, ten největší nápor ale teprve přijde.

2.12.2016
SDÍLEJ:

Povinnou účtenku ukazuje Lucie Šnebergrová z plzeňské restaurace Uctívaný velbloudFoto: DENÍK/Milan Říský

Hostinští a obsluha jsou se systémem zpravidla smíření. „Přes obědy to akorát zdržuje a lidi musí chvíli čekat," přiznal Ondřej Pruner z plzeňské restaurace Uctívaný velbloud. Vytištěné účtenky si lidé zatím berou ze zvědavosti a zkoumají, v čem je rozdíl oproti dosavadním lístkům.

Už půl roku má nutnou pokladnu i klatovská restaurace Žíznivej kozel, provázela ji ovšem spousta technických problémů včetně toho, že pár dnů před spuštěním ostrého provozu celý systém EET 'spadl' a obnovení probíhalo složitě. „Samotná EET mi nevadí, vadí mi ty technické problémy. Uvidíme, jak se systém osvědčí večer a hlavně o víkendu, když bude největší nápor," dodal majitel podniku Pavel Chmelík.

Ovšem ne vždy a všude probíhá spuštění bez dohadů. Hospodští na Domažlicku se například setkali s posměšky, že budou muset konečně platit pořádně daně. „To jsme dělali i před EET. Takhle můžou mluvit jen ti, kteří nikdy nepodnikali a vůbec tomu nerozumí," rozčiloval se ve čtvrtek jeden z oslovených provozních.

Ačkoli koncem podnikání kvůli povinnému EET hrozilo mnoho restaurací, velký úbytek zatím nezaznamenal ani Plzeňský Prazdroj, který dodává točené pivo do většiny restaurací v kraji. Před začátkem 'Babišovy revoluce' firma předpokládala, že skončí každý desátý hospodský. „Zatím se tak nepotvrdilo procento těch, kteří plánují ukončení, momentálně je oproti dřívějšímu odhadu o dost menší. Dá se ale předpokládat, že hlavní vlna přijde až s koncem kalendářního roku," dodává mluvčí plzeňského pivovaru Jitka Němečková. Skončila už například restaurace Šedlbauer v Čachrově na Šumavě.

Oslovení hospodští na Tachovsku se shodli, že jim EET ani příliš nevadí a považují jej za logický krok vzhledem k tomu, že podobné systémy platí i jinde v Evropě. „Ale kdo byl nepoctivý doteď, najde si způsob jak podvádět i dál, jen to bude mít složitější," míní například Jiří Koch z Bistra u Lukáše. Paradoxně proti EET se takřka jednotně postavili zákazníci a štamgasti. „Věřím, že jsou hospodští poctiví. Systému moc nevěřím a myslím, že nepřinese nic dobrého, jenom podnikatele zatíží," nechali se slyšet například Josef Zita nebo Pavel Novák. Na otázku, v čem to zatížení spočívá, ale nedokázali odpovědět.

Kvůli nákladům spojeným se zavedením EET přistoupily některé restaurace ke zdražování. V plzeňském Cardinal Clubu stojí od čtvrtka pivo o dvě koruny víc, mírně se zvedly i ceny jídel.

Co říkají na EET?

Iveta Sochorová, provozní pizzerie Massimo

Systém jsme zkoušeli raději už od pondělí, abychom vychytali případné problémy. Včera jsme ho spustili naostro. Zádrhel nastal v tom, že jsem musela zákazníkům tisknout dvě účtenky. Nemám totiž nový systém ještě dobře spárovaný s počítačem. Komplikace nás samozřejmě zdržovala, zvlášť kolem oběda, kdy máme největší frmol. Ale zákazníci pro nás měli pochopení, nikdo z nich si nestěžoval. Většina lidí si totiž lístky vůbec nebere. Jinak myslím, že zavedení elektronické evidence tržeb není úplný nesmysl. Pro toho, kdo podniká, je to užitečná věc. Akorát začátky budou trochu komplikovanější, pak si to určitě sedne.

Ondřej Jakoubek, zákazník z Peking Duck

Byl jsem na obědě v čínské restauraci, kam chodím poměrně často. Žádnou velkou změnu jsem při objednávání jídla nezaznamenal. Dostal jsem hodně podobnou účtenku jako vždycky, jen jsem si všiml nápisuu pokladny, že obsluha je povinna vydat mi účtenku. Elektronickou evidenci tržeb vnímám jako zbytečnost. Největší problém podle mě bude v hospodách a v barech, kde doposud kasy neměli. Nebo třeba na koncertech. Je nesmysl, aby musela být za každé pivo vytištěna účtenka, pak se tam budou akorát všude válet.

Michaela Hošťálková, mluvčí finančního úřadu

K 1. prosinci bylo v kraji vydáno 2676 autentizačních údajů k EET, podnikatelé se o přidělení údajů stále hlásí. Finanční správa nezaznamenala na svých systémech problémy. Velmi napilno mají v posledních dnech operátoři infolinky zřízené k zodpovídání dotazů k EET. Nejčastěji pomáhají při registraci podnikatelů do aplikace, případně řeší stále ještě rozdělení vykonávaných činností do jednotlivých fází EET.

Autor: Redakce

2.12.2016 VSTUP DO DISKUSE
SDÍLEJ:

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

Volby se samozřejmě nevyhnuly ani vesnicím. Již od začátku se voliči k urnám dostavili také v obcích Horní Kozolupy a Slavice.

I v komunistické baště vyhrálo Babišovo ANO

Roman Hubník.

Hubník: Škoda první půle

V uličkách Tachova vyhrál Tomáš Jaša

Tachov – Více než 150 běžců v několika věkových kategoriích přilákal tradiční říjnový Večerní běh Tachovem.

Ve Stříbře šla volit i maminka před porodem, v komisi byla žena s trikolorou

Stříbro - Volební okrsek číslo šest ve Stříbře je v budově Základní školy v Gagarinově ulici.

Výlov Regentu začal

Stovky milovníků rybích pochoutek se zúčastnily prvního oficiálního dne výlovu rybníku Regent, který je největším rybníkem na území Tachovska.

Čeští a bavorští policisté se radili o migraci, pronásledování i drog

Tachov – Ke společné diskusní poradě zasedli v Tachově na zámku policisté z tachovského okresu a příhraničních regionů Bavorska.

Copyright © VLTAVA LABE MEDIA a.s., 2005 - 2017, všechna práva vyhrazena.
Používáme informační servis ČTK. Kontakt na redakci.
Publikování nebo šíření obsahu Denik.cz je bez písemného souhlasu
VLTAVA LABE MEDIA a.s., zakázáno.
Marketingové podmínky. Cookies. Zrušit oznámení