V úterý o tom rozhodl právě plzeňský krajský soud, který se přitom řídil závazným nálezem Ústavního soudu (ÚS), podle něhož je výkon trestu promlčený. Ačkoliv česká justice podle ÚS věděla, že Ünsal pobývá po celou dobu na své turecké adrese a navíc jezdil jako kamioňák po Evropě, a to i do ČR, nebyla dlouho schopna dostat ho do vězení.

Ünsal v prosinci 1988 pobodal kuchyňským nožem svého krajana Kemala A. Plzeňský soud ho v září 1989 odsoudil k nepodmíněnému trestu v trvání deset a půl roku, který si měl odpykat ve druhé nápravné skupině. Turkův tehdejší obhájce se proti rozsudku odvolal, Nejvyšší soud ale v prosinci 1992 jeho odvolání zamítl. To už však dávno nebyl Ünsal v českém vězení. Po sedmnácti měsících musel být totiž propuštěn z vazby, neboť uplynula tehdejší nejvyšší přípustná doba jejího trvání. V červenci 1990 Turek odjel domů na adresu svého trvalého bydliště, kde spokojeně žil bezmála tři desetiletí. „Vychoval zde po smrti manželky tři syny, řádně pracoval a podle jeho tvrzení jej krajský soud ani nikdo jiný nadále nekontaktoval,“ uvádí se v nálezu ÚS.

Michael Mertl z Regenu, který minulý týden spadl na Horažďovicku z výšky a musel pro něj přiletět záchranářský vrtulník, velmi chválí práci českých záchranářů.
Zachránili ho. A nadchli svojí profesionalitou

ZADRŽEN PO 27 LETECH

Česká strana vydala mezinárodní zatýkací rozkaz až osm let po rozsudku, v roce 2000. Turci ale podle soudu nespolupracovali. Úspěšný byl až evropský zatýkací rozkaz vydaný Krajským soudem v Plzni 12. 5. 2017. Na jeho základě byl Ünsal po více než 27 letech, 21. 12. 2017, zadržen ve Švédsku při návštěvě svého syna. Poté byl předán do České republiky k výkonu trestu, který si nyní odpykává. Podal si ale stížnost a u ústavního soudu uspěl. Ten konstatoval, že byla porušena Turkova práva. Podle ÚS mělo Česko možnost dostat Ünsala do vězení dříve a nevyužilo ji, mezi jednotlivými úkony byly dlouhé prodlevy, přičemž nic nesvědčí o tom, že by se Ünsal vyhýbal výkonu trestu nebo v cizině pobýval neoprávněně. Promlčecí doba pro výkon trestu tak po 15 letech uplynula.

DOČKÁ SE SVOBODY

Plzeňský soudce Jan Špeta v úterý rozhodl v souladu s nálezem ústavního soudu, a tak se již brzy Turek dočká svobody. „Teď se pouze čeká na doručení a na nabytí právní moci. Poté bude vydán příkaz k propuštění Ahmeta Ünsala z výkonu trestu odnětí svobody,“ informovala Deník mluvčí plzeňského krajského soudu Lucie Jíchová.

Ilustrační foto.
Pečovatelku vyhodí. Fetuje, neodradila ji ani hrozba soudu