Přes metr prašanu na sjezdovkách a dobré podmínky na lyžování, ale i sněhem obalené stromy v nadmořské výšce nad 1000 metrů, které vystavily stop lanovce. Taková je situace na Špičáku. V provozu jsou tam všechny vleky, v pátek bude spuštěna také čtyřsedačková lanovka. Očekává se, že teplota podle předpovědi i v nejvyšších partiích lesa dostane nad nulu a sníh ze stromů samovolně opadá. „V případě zlomení stromů pod náporem sněhu a větru by lidem hrozilo velké nebezpečí, což nelze riskovat. Musíme počkat, že nám už pomůže počasí. Během 14 let, co je lanovka v provozu zatím u nás podobná situace, kdy by stromy byly obaleny tak dlouho těžkým sněhem a několik dní neustále hrozil jejich pád, nenastala,“ uvedl ředitel areálu Vladimír Kasík.

V sobotu se měly konat závody ve slalomu, budou ale zrušeny.

AKTUÁLNĚ>>>

Situace na Špičáku 10. ledna 2018.
Lanovka kvůli silnému větru na Špičáku nepojede
Zdroj: Ski&Bike Špičák

Na Železnorudsku jsou v provozu také areály Nad nádražím, Samoty, Belveder, Weissova louka, Alpalouka a Goldhof. Jede také areál v Kašperských Horách a v Nýrsku. „Zatím jede dětský vlek a je otevřen dětský svah. Od pátku ale zasněžujeme, takže počítáme, že od příštího týdne pojedeme v plném rozsahu,“ řekl provozovatel areálu v Nýrsku Pavel Stránský.

Běžkaři se mohou vydat na Modravsko, kde byly stopy strojově upravené v úterý a jsou sjízdné. I tam je ale vydáno upozornění na pohyb v lesních úsecích, kde se mohou pod tíhou sněhu lámat větve či padat stromy. Kvůli popadaným stromům je na Železnorudsku zatím upravena jen úsek Belvedér – Hofmanky – Prameniště Řezné – Pod Pancířem. Ostatní trasy byly upraveny naposledy 11. a 12. ledna.

Trasy jsou upraveny také na Horské Kvildě, v Srní a okolí, na Hartmanicku a Prášilsku.

Policisté dohlížejí na bezpečnost na sjezdovkách na Šumavě.
Na svazích dohlížejí policisté na bezpečnost