„Na vánoční svátky se snažíme pustit domů co nejvíce pacientů, aby mohli být se svými blízkými. Jsou pak v lepší psychické pohodě, a to je pro léčebný proces a uzdravení hodně důležité,“ vysvětluje mluvčí Fakultní nemocnice Plzeň Gabriela Levorová.

Na Štědrý den v nemocnici obvykle pobývá na 800 pacientů. „Z toho letos bude více než 200 dlouhodobě ležících seniorů,“ říká mluvčí.

Vánoční dárky pro malé pacienty hemato-onkologického oddělení v Plzni.
Ježíšek naděloval dětem na onkologii

Zdravotníci se snaží pacientům nejkrásnější svátky v roce co nejvíce zpříjemnit. Celou nemocnici zdobí vánoční stromečky a koná se řada kulturních vystoupení. Svátkům je přizpůsoben i jídelníček. „Pacienti, kteří nemají dietní omezení, dostanou k snídani vánočku s máslem a džemem, bílou kávu nebo čaj. V denním menu nechybí rybí polévka, smažený kapr a bramborový salát. Pacienti s dietním omezením si pochutnají na hovězí polévce, filetu z lososa či zapečeném filé s bramborovou kaší,“ uvádí mluvčí.

Děti dostávají také dárky, o které si píší na Vánoční strom splněných přání. Ježíšek tak letos například přinesl šestiletému Matyáškovi záchranářský vrtulník, sedmiletému Matějovi deskové hry a čtyřleté Kačence panenku Barbie. 

Na charitativním běhu se pro Domov Radost vybralo přes 40 tisíc korun.
Běžci pomohli postiženým