Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ) na sobotu očekává v kraji déšť, na Šumavě vydatnější. Od jihu navíc přichází na naše území teplá fronta. V důsledku dešťových srážek, vyšších teplot a silnějšího větru rychleji taje sněhová pokrývka, což má za následek zvýšení hladin řek. 

V sobotu v pět ráno už Otava v Sušici dosahovala 2. stupně povodňové aktivity. "Za posledních 24 hodin napršelo v našem regionu většinou do 20 mm, na Šumavě 20-50 mm. Nejvýrazněji stouply hladiny řek, pramenících na Šumavě. 2. stupeň povodňové aktivity je překročen v povodí horní Otavy, 1. SPA na Vydře a přítocích do Lipna," uvedli po 10. hodině dopoledne meteorologové. Prvního stupně dosáhla rovněž Křemelná ve Stodůlkách.

Výstraha na povodňovou bdělost vydaná Českým hydrometeorologickým ústavem pro horské oblasti Plzeňského kraje platí od sobotní půlnoci do odvolání. 

"Hladiny toků v povodí horní Otavy v současné době kulminují. Během odpoledne očekáváme další vzestup hladin na horní Otavě, není vyloučeno krátkodobé dosažení 3. povodňového stupně v této oblasti," sdělil v sobotu dopoledne ČHMÚ.

K požáru lokomotivy osobního vlaku vyjížděli v pátek před polednem hasiči mezi Železnou Rudu a Špičák.
Mezi Železnou Rudou a Špičákem hořela lokomotiva