Markétě Beránkové se před třemi a půl lety narodila dcera. Její partner Miroslav Kolouch zůstal tehdy několik dní doma, aby jí mohl pomáhat. Brzy se jejich rodina rozroste o dalšího člena. Plzeňan tentokrát už nemusí čerpat dny volna, nově využije otcovskou dovolenou, jež začne platit od února.

„Když přišla Barunka na svět, bylo to náročné. Byla nedonošená, musela jsem ji dokrmovat. Vyžadovala opravdu hodně péče,“ popsala Markéta těžké začátky. Velkou oporou jí v té době byl právě Miroslav. „Díky němu jsem na všechno nebyla sama. Malou přebalovat, koupal, uspával a já jsem se mezitím mohla jít třeba vysprchovat,“ líčila náročné šestinedělí.

Tříkrálová sbírka - sčítání peněz. Na snímku ekonomka městské charity Hana Stránská
Charita počítá výtěžek sbírky


O to více jednatřicetiletá žena oceňuje novou dávku, jejíž součástí je týdenní volno (jde o sedm kalendářních dní, započítávají se tedy víkendy a svátky). Kvůli novince už kontaktovala Českou správu sociálního zabezpečení (ČSSZ), aby se včas o záležitosti informovala. „Je to skvělá věc. Dost lidí z našeho okolí plánuje tuto možnost využít,“ uzavřela.

Na plzeňské pobočky ČSSZ se teď obrací deset až patnáct tazatelů denně. „Kontaktují nás mzdové účetní zaměstnavatelů i nastávající tatínci a maminky. Dotazy jsou většinou obecného charakteru, tedy kdy mohou na otcovskou dovolenou nastoupit, jak je to s omluvou v zaměstnání nebo jaká je výše dávky,“ nastínila nejčastější otázky tisková mluvčí Jana Buraňová.

Nyala nížinná - mláďata Zakyr, Pamira a Ronako
FOTO: Malé nyaly nížinné jsou pokřtěny


Aby otcové měli na finanční podporu nárok, musí mít nemocenské pojištění. Za pracovníky je odvádí automaticky zaměstnavatel, živnostníci ho musí mít sjednané alespoň tři měsíce před nástupem na dovolenou. Během pobírání dávky však nesmějí svoji činnost vykonávat. Žadatel dostane za tu dobu 70 procent redukovaného denního vyměřovacího základu.

Ne každý podnikatel však chce novinku využít. „Předpokládám, že situaci vyřeším jinak. Až manželka porodí, omezím práci a trochu jinak si ji časově uspořádám. Má to jednu velkou výhodu, pokud bude potřeba, můžu být manželce k dispozici delší dobu než jenom sedm dní,“ zdůraznil Plzeňan Marek Titl.

Muži musejí vyplnit příslušný formulář a předat ho svému zaměstnavateli. Firma pak dokument předá na pobočku ČSSZ.

Přesnou sumu si můžete spočítat na tomto webu: www.mpsv.cz/cs/11580

Ilustrační foto.
Hádka a pěst. Recidivistu čeká asi 17. trest v životě