Příčinou jeho chování ale nejspíše nebude boj proti islámu, nýbrž jeho zdravotní stav. Muž totiž po zadržení skončil na psychiatrii, a to nikoli poprvé.

„Když přišel, vypadal jako normální zákazník, nebyl opilý ani zfetovaný. Já se ho zeptal, co si dá, a on začal říkat něco ve smyslu, že muslimská žrádla by nikdy nevzal do huby a podobně. Pak mluvil na zákazníky, ti mu ale nerozuměli, byli to Angličani. Pak vyšel ven, počmáral reklamy zvenku a šel pryč. Za chvilku přiběhla paní a říkala, že ten pán, co šel od nás, měl v ruce dva nože a říkal, že se ještě vrátí,“ řekl Deníku Karel Knap, pracovník v provozovně, která patří tureckým majitelům. Klatovan odsud zamířil k druhému občerstvení, kde ale bylo zavřeno, a tak „jen“ poškodil nožem výlohu. Pak se vrátil zpět do první provozovny, nikomu ale neublížil.

Fotbal, divize A: Klatovy - Táborsko B
Klatovy rozstřílely Táborsko B

„Policisté podezřelého muže zajistili a převezli na psychiatrické oddělení, kde se již v minulosti opakovaně léčil,“ uvedla klatovská policejní mluvčí Dana Ladmanová s tím, že policie ve věci zahájila úkony trestního řízení pro podezření ze spáchání přečinů výtržnictví a poškození cizí věci. I z toho je vidět, že podle policie nejde o rasově motivovaný čin.

V jedné z provozoven to tak ale vnímají. „Není to poprvé, co jsme se setkali s nenávistí kvůli tomu, že majitelé jsou muslimové, ale je to poprvé, co nám někdo kvůli tomu poškodil firmu,“ řekl Deníku Knap. To majitel druhé provozovny, muslim původem z Uzbekistánu, který v Čechách žije již devět let, se prý s nenávistí kvůli své víře u nás ještě nesetkal. „Vidím v televizi nebo čtu na internetu, že se to v Česku děje, ale já to ještě nezažil. I tohle myslím bylo proto, že mu třeba nechutnal kebab, ne kvůli mé víře,“ řekl Deníku podnikatel.

Tři disciplíny - plavání, kolo, běh. A čtyři piva. Chlistovský devátý ročník pivního triatlonu má vítěze.
FOTO, VIDEO: Devátý pivní triatlon má vítěze