Archeologové, kteří dnes ze zákona dozorují při každém větším zásahu do země, však po stovkách hodin strávených ve stavebních a kanalizačních výkopech odhalili pozůstatky velice dobře dochované středověké tvrze.

Výzkum tvrze prováděli archeologové ze Západočeského muzea v Plzni ve spolupráci s Muzeem Chodska v Domažlicích.

„V průběhu tohoto výzkumu byla odkryta zděná konstrukce mírně oválného půdorysu, kterou lze předběžně interpretovat jako obvodovou fortifikaci opevněného panského sídla – tvrze. První písemná zpráva dokládá existenci tvrze ve Vidicích k roku 1362, nalezená keramika a tvar fortifikace naznačují, že počátky tohoto sídla je možné hledat zhruba o sto let dříve,“ vysvětlil archeolog Jiří Orna ze Západočeského muzea v Plzni.

Heda Papežová a Alena Pitrová odvezly do FN v Plzni zásoby rukaviček, čepiček a ponožek pro nedonošená miminka, které napletly během roku kdyňské ženy.
Kdyňské ženy pomohly nedonošeným dětem

Nález zkomplikoval plánovanou výstavbu, proto byl pozemek zpět odkoupila obec Vidice. Nyní se stále čeká na to, jestli se historická tvrz stane kulturní památkou.

„Momentálně se řeší památková ochrana nalezených reliktů tvrze a případné pokračování výzkumu alespoň nedestruktivními metodami, tedy nějakým geofyzikálním měřením,“ doplnil archeolog Orna.

Objevená tvrz jistě přidá malé vsi na Horšovskotýnsku na atraktivitě. Jak bude v budoucnu lokalita využita, bude záviset na obci.

Domažlická nemocnice.
Domažlická nemocnice zažehnala personální krizi na interním oddělení

„S pomocí moderních technologií by zřejmě byla možná prezentace této památky in situ (na původním místě) a z toho plynoucí zvýšená turistická atraktivita obce,“ uvažuje Orna. „Mohl by být například vytvořen 3D model tvrze v její původní podobě, uživatel by si na místě načetl do chytrého telefonu QR kód a na displeji by viděl obrázek či filmový klip s rekonstrukcí podoby tvrze.“

„O možné existenci tvrze v těchto místech se samozřejmě mezi odbornou veřejností vědělo, ale nikdo nepředpokládal, že by její pozůstatky mohly být tak zachovalé a že by mohly ležet v místech, kde by se daly velice dobře prezentovat nebo alespoň uchovat,“ uvedl regionální historik a nakladatel Zdeněk Procházka.