Okresní soud Plzeň-město měl v pondělí začít projednávat otřesný případ odhalené množírny čivav. Obžalovaná Iva W., které hrozí až pět let vězení, se ale k soudu nedostavila, na poslední chvíli onemocněla. Soudní jednání muselo být odročeno na konec října. Soud bude zjišťovat, zda je žena schopná účasti na jednání. Pokud zjistí, že ano, nechá jí předvést policií.

Čivavy z množírny psů
Čivavy z hrůzné množírny už vyhlížejí nové domovy

Množírnu se podařilo odhalit loni v létě v jednom panelákovém bytě na Vinicích a v domku ve Starém Plzenci-Sedlci. Chovatelka tam v nepředstavitelných podmínkách přechovávala kolem stovky živořících psů. „Kolikrát jsem slyšela ten bolestný pláč, kdy pejskové plakali,“ psala loni v létě Tereza Hájková na sociální síti.

Na zahradě zchátralého domu našli policisté ve vysoké trávě psí hroby s ostatky a značně zubožená, podvyživená zvířata. „Psi byli chováni ve výtrusech různého stáří, drženi v chovných prostorech i klecích. Granule měli mezi výkaly, takže je museli vyzobávat. Voda byla velmi znečištěná,“ řekl tehdy Deníku ředitel Státní veterinární správy pro Plzeňský kraj Václav Poláček.

Podle organizace Hlas zvířat bylo na místě „obrovské množství mrtvých psů, někdy zakopaných, někdy spálených a někdy ponechaných v pytlích“. Strážníci z místa převezli do plzeňského útulku pro zvířata v nouzi sedmnáct psů, z bytu na Vinicích jich odvezli dokonce kolem osmdesáti. Podle informací Deníku měla být množírna v provozu až deset let a psa si od majitelky Ivy W. mělo koupit kolem pěti set nic netušících lidí.

Čivavy z množírny psů jsou v útulku
Čivavy mají nové majitele
Ilustrační fotografie.
Katastrofa pro zemědělce: divočáci ničí úrodu