Občan Jiří Schwarz místem občas projíždí na kole a všiml si, že jsou zde opět vyhozené odpadky. „Mou pozornost upoutala papírová krabice v příkopu. Na krabici bylo uvedené jméno a celá adresa,“ popsal Schwarz. Kromě toho, že není dobré vyhazovat věci, na nichž jsou čitelně uvedeny citlivé údaje, nacházel se uvnitř krabice nevhodný obsah, a to mrtvá kočka.

„TMezi vyhozeným odpadem se kolikrát najdou věci s citlivými údaji a nevhodným obsahem.Zdroj: Jiří Schwarzoto místo uklízí popeláři cestou na Lazce, když se provádí úklid odpadů v okolí,“ popsala Jana Holečková z Odboru životního prostředí Horšovský Týn. „Dalším problémovým místem je Podhájí. Tady vyhazují své věci chataři, například matrace či ledničky, ačkoli věci mohou zdarma odvézt do sběrného dvora,“ dodala Holečková. Jitka Fialová, rovněž z Odboru životního prostředí, zmínila na horšovskotýnsku ještě úsek mezi Věvrovem a Semněvicemi. I zde to některé svádí k zanechání odpadků.
Lze se proti černým skládkám bránit? „Nelze to odbourat úplně,“ řekla Jitka Fialová „Počet se snížil se vznikem sběrného dvora, přesto se výskytu nedá zabránit zcela.“

Přitom úklid míst, kde odpad nemá co dělat, stojí město řádově desítky tisíc korun navíc. „V rozpočtu s tím počítáme. Pro tyto případy evidujeme extra položku. Částka je stabilně stejná a její hranici nepřekračujeme,“ sdělila Deníku Jitka Fialová. Dále potvrdila, že problematika s odpadem se zvyšuje s příchodem hezkého počasí a vyšších teplot. „Přes léto je situace horší.“
Bohužel neexistují žádná preventivní opatření, jak zabránit vytváření černých skládek na místech, kam odpad nepatří. Někdy se však objeví nápad, jak s problémem zatočit. To se například povedlo v obci Kvíčovice, kdy na místě černé skládky bylo zbudované tábořiště s vyhlídkou.

Požárem vznikla škoda za 150 tisíc.
Jiskra od kombajnu zapálila pole