„Získání hliníku zpracováním rudy je energeticky náročný proces. Na výrobu hliníkové plechovky se spotřebuje ropa, která tuto plechovku zaplní do poloviny. Aby mohl vzniknout jeden kilogram hliníku z rudy, je třeba 171 MJ energie. Hliník se na skládce prakticky nerozkládá,“ vysvětluje důvody, proč se sběru alobalu dlouhodobě věnuje v Domažlicích pozornost, Petr Sladký z tamního odboru životního prostředí.

„Lze jej dobře recyklovat na rozdíl od obalů z kombinovaných materiálů. Ložiska bauxitu se na území České republiky nevyskytují, veškerá výroba hliníku je kryta dovozem ze zahraničí a využíváním druhotných surovin z tuzemska. Při výrobě hliníku z bauxitu vzniká totiž nejenom hliník, ale i jedovaté odpady, které poškozují všechny živé organismy, včetně člověka. Proto bychom měli alobal sbírat, a tím alespoň malým dílem přispět ke zlepšení stavu naší planety. Naplnit tak základní heslo ekologických hnutí: „Mysli globálně, jednej lokálně“,“ uvedl dále Petr Sladký.

„Při sběru budete překvapeni, kolik alobalu by jinak skončilo v každé domácnosti každoročně v odpadkovém koši. Sbírat je možno alobal z obalů potravin a jiných výrobků, které doma používáte. Odevzdaný alobal musí být čistý (bez zbytků másla, sýra, tuků…) a bez nalepených papírů, jinak sběratel může být ze soutěže vyloučen,“ upozornil pořadatel akce.

A jak poznáte, že se jedná opravdu o alobal a ne o folii s hliníkových povrchem? „Každý hliníkový obal je označen číslem 41 v trojúhelníku, popřípadě nápisem ALU. V případě pochybností použijeme magnet, hliník na rozdíl od železa či jiných kovů není magnetem přitahován. Z alobalu vám půjde udělat kulička, která bude držet tvar a nerozbalí se třeba jako obal od kávy, instantní polévky či tyčinek,“ poradil pan Sladký.

Účastníci soutěže budou rozděleni do kategorií jednotlivců, sourozenců, rodin a kolektivů. Uzávěrka soutěže se předpokládá začátkem května. Všichni sběratelé již tradičně obdrží diplom a nejlepší z nich hodnotné ceny.

Předloni v rámci této akce bylo v Domažlicích nashromážděno rekordních 1.673,79 kg alobalu.

Dotazy k soutěži směřujte na telefon 379 719 267 nebo na mail petr.sladky@mesto-domazlice.cz a také na tel. 379 719 269 a mail jana.vacikova @mesto-domazlice. cz.