Volby do sněmovny začínají za

Nahrávám odpočet ...
VYBRAT REGION
Zavřít mapu

V lesích na Chebsku i v zimě rostou různé kulinářské lahůdky

Chebsko - Pak že v zimě houby nerostou! O pravém opaku je přesvědčený zkušený mykolog Jiří Pošmura z Chebu

2.3.2012
SDÍLEJ:

ODBORNÉ mapování hub členy mykologického klubu Slavkovský les se většinou neobejde bez fotografování zajímavých hub.Foto: Foto: archiv chebských mykologů

"Samozřejmě že pozorný houbař vždy a v každé roční době najde houby jak jedlé, nejedlé, tak pozoruhodně krásné i vzácné,“ uvedl Pošmura. „Například při posledním mykologickém mapování hub členy našeho mykologického klubu Slavkovský les jsme v okolí Chebu zaregistrovali 32 druhů hub. V tomto počtu jsou však zahrnuty i takzvané dřevožijné houby, kterých je v této roční době většina. Vzácná a nádherná houba je ohnivec šarlatový, jehož lokalitu sledujeme už pár let, je to výjimečná krása.“ Za zmínku podle Pošmury stojí vyjmenovat jedlé houby, jako je hlíva ústřičná, penízovka sametonohá a ucho Jidášovo.

Ty jsou vynikající do omáček a polévek, třeba i řízek z hlívy ústřičné je lahůdka. „Tyto jmenované houby jsou navíc i zdraví prospěšné, jelikož v sobě obsahují léčivé látky,“ řekl mykolog. „Hlívu ústřičnou osobně používám k nakládání do sladkokyselého nálevu jako pečenáče, je to delikatesa, kterou daruji dobrým přátelům. Takové pečenáče přímo zbožňuje i má 92letá tchyně. „Na jejich přípravu potřebujeme dvě vajíčka, sůl, pepř, vegetu, pivo, hladkou mouku, cibuli a feferonku.

Do misky rozklepneme vajíčka, přidáme špetku soli, pepře, vegety, trochu piva a hladké mouky a vyšleháme do řídkého těstíčka. Z hub připravíme malé kousky na řízečky, trochu posolíme, namočíme do těstíčka, které necháme dobře stéct, a obalíme ve strouhance. Řízečky vkládáme do rozpáleného oleje a pečeme dozlatova. Nakrájíme si cibuli na jemné, malé proužky a použijeme ji na proložení s řízečky do sklenice. Přidáme kousek feferonky a zalijeme vařícím okurkovým nálevem, sklenici po chvíli dolijeme, dobře uzavřeme a po vychladnutí dáme do lednice. Další dny se dají už pečenáče konzumovat,“ pomlaskával si Pošmura.

Podle Jana Nového, který chodí běhat na stezky okolo Zelené hory, už vážně mykologové lesy brázdí. „Naposledy jsem jich viděl asi pět. Obdivovali houby na nějakém pařezu,“ dodal sportovec.

Autor: Vladimír Kučera

2.3.2012 VSTUP DO DISKUSE
SDÍLEJ:
Ilustrační foto.
AUTOMIX.CZ
3

Absurdní šikana? Český řidič platil pokutu za překročení rychlosti o 1 km/h

POŘADATEL ZPÍVÁNEK KAREL JOHANA přivítal Slavomíra Štrobla sklenkou dobrého bílého vína.
5

FOTO: Zpívánky představily dalšího zajímavého Tachovana

Exemplární trest pro plzeňského bombaře

Plzeň – „Dobrý den, já potřebuju oznámit, že v Plzni na krajským soudě vybouchne v jedenáct hodin bomba, na shledanou.“ To je věta, kterou před dvěma lety vyslovil Štěpán Paleček (39), a za kterou si odsedí čtyři roky za mřížemi.

FOTOGALERIE: Arboristé ošetřili památné stromy na Tachovsku

Tachovsko – Několik desítek památných stromů je rozeseto po krajině Tachovska. Většinou se jedná o velmi staré stromy, které mají pro krajinu velký význam.

Zelená Hora je jako spící Růženka, řekl prezident v Nepomuku

Plzeň - I poslední den návštěvy prezaidenta Miloše Zemana v Plzeňském kraji jste mohli sledovat v on-line reportáži Deníku.

FOTO: Teplé počasí o den posunulo výlov Regentu

Chodová Planá – Rybáři ve čtvrtek od rána připravovali vše potřebné, aby výlov byl úspěšný.

Copyright © VLTAVA LABE MEDIA a.s., 2005 - 2017, všechna práva vyhrazena.
Používáme informační servis ČTK. Kontakt na redakci.
Publikování nebo šíření obsahu Denik.cz je bez písemného souhlasu
VLTAVA LABE MEDIA a.s., zakázáno.
Marketingové podmínky. Cookies. Zrušit oznámení