Všechny věkové kategorie bez rozdílu pohlaví, s přístroji pro noční vidění i umělým osvětlením, v odchytových zařízeních, na polích, kde právě zemědělci sklízejí… Tak mohou myslivci už druhý týden lovit divoká prasata. Za zastřelený kus mohou navíc získat i odměnu.

Mimořádné nařízení vydal stát spolu s veterináři proto, aby snížil stavy přemnožené černé zvěře a zabránil šíření afrického moru, který řádí ve Zlínském kraji.

Jak vypadá lov v Plzeňském kraji? Jak kde.

Například myslivci z Dešenicka na Klatovsku očekávají větší odstřel až po žních. „Černá zvěř se vyskytuje ve větším počtu až když se poseká, a přesune se do lesů. Takže až tak v srpnu v září. Jinak se snažíme počet divokých prasat snižovat už dlouhodobě. Chceme jich udržovat co nejnižší počet,“ řekl hospodář Mysliveckého spolku Diana Dešenice Radek Němec s tím, že množství odstřelených prasat se každoročně mění; někdy je to okolo padesátky, jindy kolem stovky.

Rokycanští myslivci to mají podobně. Také čekají. „Ve vzrostlém obilí je to s lovem složité a lze říci i nebezpečné. Ovšem na druhou stranu musíme počítat s tím, že se prasečí mor rozšíří i do dalších oblastí České republiky,“ připustil myslivec a zároveň ochránce přírody Pavel Moulis.

Drůbeží maso.
Policie dopadla falešné obchodníky s drůbeží

Na Domažlicku vzali někteří nimrodi pole útokem. „Máme vytipované lokality, kde divočáci přespávají na polích, hlavně v kukuřici. V lesích je totiž často vyrušují turisté nebo houbaři. Odstřely zintenzivňujeme, motivací je určitě i tisícovka slíbená za zastřelený kus,” potvrdil aktivní myslivec,“ který si ovšem nepřál být jmenován.

Místopředseda jihoplzeňského MS Lesna Chocenický Újezd Josef Škudrna naopak říká, že plošné nařízení nemá velký smysl. „Aby někdo postřílel třeba bachyni, která vede mladé… To pravý myslivec prostě nemůže udělat,“ míní.

V Chocenickém Újezdu i tak od začátku roku odlovili 81 divočáků. „Děláme to tak stále, systematicky. Najednou vydat nařízení, používat noční vidění a podobné věci, to není dobrá cesta,“ dodává.

V Dlouhém Újezdu na Tachovsku mohou myslivci zastřelit jakékoliv prase, se kterým se potkají. „Možná je to trochu kruté, ale jde opravdu o nebezpečnou záležitost. Pokud by se nákaza rozšířila, mohlo by v nejhorším případě dojít k úplnému úhynu prasat,“ řekl Deníku Jan Švábek.

Největší vodní nádrž v kraji - Hracholusky
Hracholusky se začínají kazit