Hattrick zaznamenal nejlepší ligový střelec Michael Krmenčík, který tak vstřelil za sezonu šestnáct branek.

Svůj první ligový gól v životě dal sedmnáctiletý dorostenec Ondřej Štutsa, listinu plzeňských střelců v zápase pak zkompletoval Aleš Čermák. Za Duklu vstřelil čestný gól Preisler.

Viktoria se pustila do soupeře s velkou chutí a od první minuty ovládla hru. V horkém počasí jí nechyběl pohyb, kombinovala zejména po pravé straně, kde si vytvářela jednu gólovou příležitost za druhou.

Skóre otevřel už ve třetí minutě Krmenčík, když se k němu odrazil míč po předchozí nevydařené střele Kopice.

Hlasy hráčů Viktorie po utkáni s Duklou
Autor hattricku a nejlepší ligový střelec Michael Krmenčík: “Za hattrick jsem rád. Byl to poslední zápas a říkal jsem si, že by bylo dobré dát nějaký gól. Nakonec se mi podařil hattrick, a tak klukům zaplatím do společné pokladny o něco více. Jsem rád, že jsme vyhráli, a ještě k tomu 5:1. Přijelo navíc hodně našich fanoušků, což bylo super. Chtěl jsem, abychom vyhráli titul, král střelců pro mě byl až na druhém místě. Je to hezké, až budu starší, tak se budu mít za čím pyšně ohlížet.”
Sedmnáctiletý Ondřej Štursa vstřelil svůj první ligový gól v životě: „Zavíral jsem to na zadní tyči. Odrazilo se to ke mně, chtěl jsem si míč z první zpracovat, a pak to uklidit. Obránce to tam ještě tečoval, naštěstí to do branky spadlo. Ještě to všechno vstřebávám, je to úžasné. Časem to na mě určitě v pozitivním smyslu dolehne.”

Viktoria měla i další šanci, po přihrávce aktivního Krmenčíka minul branku v ideální pozici Kopic.

Nejlepší ligový kanonýr vstřelil i druhý gól, ve 14. minutě se prosadil zblízka po přihrávce Havla.

Také další úder hostů přišel po půlhodině hry z pravé strany. Po úniku Petržely a následné přihrávce se levačkou k tyči prosadil Čermák a Plzeň vedla 3:0.

Viktoria potom polevila a závěrečná čtvrthodina prvního poločasu patřila Dukle. Nejdříve Néstor trefil levačkou parádní střelou tyč branky Aleše Hrušky. Ve 37. minutě zacentroval Miloševič ke vzdálenější tyči, kde Preisler ve skluzu z voleje napálil míč pod břevno – 1:3.

Dukla měla v nastaveném čase první půle další velkou šanci, střelu Tetoura však v poslední chvíli zblokoval Kovařík a Hruška ztlumil míč v rukavicích.

Úvod druhého poločasu patřil jednoznačně Viktorii. Nejdříve utekl po levé straně Kopic, přihrál před branku Krmenčíkovi, který zblízka vstřelil čtvrtý gól a zkompletoval hattrick.

Plzeňští hokejisté v Lize mistrů pokračovat nebudou, nad jejich síly bylo švýcarské Lugano.
Škodovka zahájí Ligu mistrů doma se švýcarským Luganem

V 63. minutě poslal plzeňský trenér Pavel Vrba na hřiště dorostence Ondřeje Štursu. Sedmnáctiletému fotbalistovi stačily čtyři minuty pobytu na hřišti k tomu, aby vstřelil svůj první ligový gól v životě – u vzdálenější tyče si zpracoval dlouhý centr Čermáka a díky svému důrazu protlačil přes obránce míč do sítě – 1:5.

Viktoria ve druhém poločase excelovala, bavila kombinačním fotbalem necelé tři tisícovky (2841) diváků na Julisce a dokázala tak, že mistrovský titul je ve správných rukou.

„Potěšilo mě, že jsme po ne tak velkých oslavách jako při předchozích titulech poslední zápas sezony zvládli způsobem, jaký jsme si představovali. To je pro mě hodně příjemné a doufám, že to všechny bavilo. V utkání jsme dominovali, i když Dukla mohla ještě zápas za stavu 3:1 zkorigovat,“ uvedl po utkání s Duklou spokojený trenér Viktorie Plzeň Pavel Vrba.

„Ondřej Štursa dal gól, a mohl dát i druhý, kdyby při velké šanci nehledal Chorého. Je to zajímavý hráč, nejen pro Viktorii, ale i pro celý český fotbal. Věřím, že svoje předpoklady prokáže ještě i v dalších zápasech,“ uvedl kouč Plzně na adresu talentovaného mladíka, který vstřelil svůj první ligový gól v kariéře.

Dukla Praha – Viktoria Plzeň 1:5 (1:3). Branky: 38. Preisler - 3., 14. a 59. Krmenčík, 30. Čermák, 66. Štursa. Rozhodčí: Dubravský - Myška, Dresler. ŽK: Hejda (Plzeň). Diváci: 2841.

Dukla: M. Hruška - Miloševič, Podaný, Bezpalec, Preisler - Douděra (81. Bilovský), Hanousek, Tetour - Holík, Holenda (46. Djuranovič), Néstor (39. Doumbia). Trenér: Hynek.
Viktoria: A. Hruška - Havel, Hejda, Hubník (46. Živulič), Kovařík - Hořava, Hrošovský - Petržela (62. Štursa), Čermák, Kopic - Krmenčík (73. Chorý). Trenér: Vrba

Přeštický Matěj Strejček (na snímku v bílém dresu z týden starého utkání proti Petřínu) gól do sítě Sedlčan tentokrát neslavil.
Reklama na fotbal. Přeštice v bláznivé přestřelce vybojovaly bod

Poslední ligové kolo určilo definitivně týmy do evropských pohárů a rozhodlo také o druhém sestupujícím. Třetí předkolo Ligy mistrů si zahraje v tabulce třetí Slavia Praha, třetí Jablonec zamíří rovnou do základní skupiny Evropské ligy. Čtvrtá Olomouc půjde do třetího předkola Evroské ligy a pátá Sparta začne kvalifikační boje ve druhém předkole stejné soutěže.

Společně s Brnem sestupuje do druhé ligy Jihlava, která doma v přímém souboji o záchranu podlehla Karviné 0:2.

Zbývající výsledky 30. kola: Teplice - Slavia 0:3 (41. Ngadeu, 51. Souček, 69. Zmrhal, Jablonec - Slovácko 2:0 (14. Doležal, 54. Chramosta), Olomouc - Mladá Boleslav 3:0 (33. a 81. Plšek, 52. Falta), Ostrava - Brno 2:0 (65. Diop, 77. Hlinka), Zlín - Liberec 3:1 (13., 51. a 84. Beauguel - 71. Ševčík), Bohemians - Sparta 0:0, Jihlava - Karviná 0:2 (66. Kalabiška, 90.+4 Wágner z penalty).