VYBRAT REGION
Zavřít mapu

Vyhlášené plzeňské restaurace změnily majitele

Plzeň - Potrefená Husa, Club PH+, Kozlovna Doubravka, Sokolovna Bolevec. Tyto plzeňské restaurace změnily v uplynulých dnech majitele.

8.7.2018
SDÍLEJ:

Ilustrační foto.Foto: archiv

Jedny z nejnavštěvovanějších podniků ve městě převzala od jejich zakladatele, společnosti Janák BROS., firma Red Castle Hospitality Group. Pod značkou HOSPODSKA buduje v Plzni novou síť restaurací a hospod.

Jednatel firmy Janák BROS. Jan Janák řekl, že jeho společnost se rozhodla odprodat restaurace především z toho důvodu, že do budoucna se hodlá plně soustředit hlavně na svůj kavárenský řetězec CrossCafe a jeho další rozvoj. V současnosti už čítá skoro třicet kaváren na řadě míst Česka a neustále přibývají další.

„Dostali jsme se do situace, kdy jsme pečlivě zvažovali, jestli je únosné dál rozvíjet zároveň restaurace i kavárny. A když jsme dostali nabídku od Hospodské, rozhodli jsme se jim některé restaurace přenechat,“ řekl Jan Janák. Hodnotu transakce, za jakou byly restaurace prodány, se obě strany zavázaly nezveřejnit. Dle informací Deníku se jedná o částku v řádech desítek milionů korun.

„Pro mne bylo klíčové, že lidé z Hospodské budou restaurace dál rozvíjet a povedou je dobře. Jsou to zkušení manažeři, lidé s vizí a zkušenostmi, kteří vědí, co chtějí a jak toho dosáhnout,“ řekl Janák.

Za Red Castle Hospitality Group (respektive značkou Hospodska) stojí čtyři bývalí manažeři Plzeňského Prazdroje a také Patrik Jaroš, v Německu působící úspěšný český šéfkuchař oceněný michelinskou hvězdou. Zhruba před rokem začali v Plzni kupovat hospody. Patří jim Pivnice U Šenku, Lékárna, Dvacítka nebo restaurace U Ševců.

„Jsme hrdí na to, že můžeme navázat na skvělou práci majitelů a týmu Janák BROS. Janák BROS. byla dlouhodobě vedoucí skupina z pohledu kvality plzeňské gastronomie a její koncepty, kuchyně i zázemí jsou v pravém smyslu slova gastronomické mercedesy,“ řekl Luboš Kastner z Red Castle Hospitality Group.

HOSPODSKA tvrdí, že chce své podniky koncipovat především s ohledem na prezentaci dokonalého piva, skvělého jídla a příjemného prostředí se vstřícnou obsluhou. „Jsme rádi, že přebíráme provozy, které již tuto kombinaci vlastní. Jsme zároveň plzeňští patrioti a naším cílem je a vždy bude zdokonalovat Plzeňanům gastronomickou nabídku, a posouvat tak laťku každodenní kvality gastronomie v Plzni neustále směrem nahoru,“ dodal Kastner.

Poté, co HOSPODSKA získala pod sebe restaurace Janák BROS., stojí nyní v Plzni vedle sebe dva velké, podobně silné hospodské řetězce.

Druhým je firma AZ Catering Service, která už řadu let provozuje své podniky pod značku „U nás Plzeň chutná“.

Jedná se například o restaurace Na Spilce, U Salzmannů, Na Parkánu, Restaurant 12, Sladovnická atd.

Rozhovor s Janem Janákem z firmy Janák BROS.: Stát hází hospodským klacky pod nohy

Jan Janák a jeho firma Janák BROS. od 90. let zakládala a úspěšně provozovala v Plzni vyhlášené restaurace, zároveň před jedenácti lety v Plzni založila a do celé zemi postupně rozšiřuje svůj koncept franšízových kaváren CrossCafé. I lidi, kteří se o gastronomii nezajímají a do restaurací ani kaváren nechodí, o Janákově firmě možná slyšeli díky jejím zásluhám při sbírce na nové plzeňské zvony a architektonické soutěži na dostavbu druhé věže plzeňské katedrály sv. Bartoloměje.

Rozhodnutí prodat některé své restaurace Jan Janák zdůvodňuje potřebou více se věnovat kavárnám CrossCafe. Libuje si, že Hospodska a.s. je investor schopný podniky dobře vést a dál rozvíjet. Zároveň ale přiznává, že svou roli sehrály i stále se zhoršující podmínky pro podnikání v gastronomii. „V žádném jiném oboru nedostali podnikatelé v poslední době od státu tolik facek a klacků pod nohy jako provozovatelé hospod,“ říká Jan Janák.

Co přesně tím máte na mysli?
Věcí, které hospodským zkomplikovaly život, je z poslední doby celá řada. Povinná evidence tržeb, zákaz kouření, vysoké sazby DPH, nesmyslné nároky na hygienu. Zkrátka podmínky pro tento druh podnikání se neustále zhoršují a stát se k našemu oboru chová vyloženě nepřátelsky. Současný stát miluje korporace, ale malé podnikatele a živnostníky likviduje. Jako by z nás všech chtěl mít závislé zaměstnance.

Jan Janák

Opticky se ale zdá, že je vše v pořádku. Restaurace jsou plné, kupní síla lidí se zvedá, jsou ochotnější víc utrácet…
Restaurace možná plné jsou, ale určitě ne tak, jak bývaly. Všechny hospody musely v návaznosti na EET zvednout ceny, a tak se sice tržby drží na stejné úrovni, ale profit se rapidně snížil. Navíc je silný tlak na růst mezd, máme potíže se sháněním personálu atd. Zkrátka z ekonomiky řady hospodských provozů se stala velmi složitá věc, zvlášť v menších městech. Na vesnicích se hospody stávají neudržitelné.

Důsledkem toho je, že na venkově je řada hospod k pronájmu a ve městech se slučují do větších řetězců?
Ano, a je to škoda. V Česku vždy fungovalo cosi jako hospodská kultura v tom nejlepším smyslu slova. Lidé byli zvyklí scházet se a bavit se v hospodách, ne doma při barbecue jako Američani. Každá vesnice, ve městech každá i menší čtvrť nebo sídliště měly své hospody, ale těch již nějaký čas ubývá. Trh hospod se zřejmě začne konsolidovat do větších celků, kde se budou prosazovat silnější hráči. Nevím jestli je to dobře pro trh, ale vím, že je to velmi špatně pro českou hospodskou kulturu. Tu vždy utvářela právě autentičnost jednotlivých hospod se svými hospodskými, štamgasty, zázemím pro obecní akce atd. Tento svět se začíná vytrácet. A proč to všechno? Aby finančák viděl každou prodanou limonádu?

V oboru kavárenství vlastně jdete rovněž tímto směrem a velmi úspěšně budujte síť kaváren CrossCafé. Už máte skoro třicet podniků. Chystáte další?
Ano, kavárnám se daří. Někde sice doběhly první smlouvy z doby začátků před 10 lety a museli jsme některá místa opustit, ale budujeme kavárny nové, teď i v menších městech po celé zemi. Někde obsazujeme i velmi lukrativní místa, třeba v Plzni přímo na náměstí Republiky, kde jsme nedávno otevřeli novou kavárnu a na podzim dokončíme i její specifický design odkazující ke sbírce Ze srdce zvon, tedy ke zvonům v katedrále stojící hned naproti. V Plzni na Bolevci zároveň dokončujeme velkou investici do nové výrobny, odkud budeme všechny své kavárny zásobovat. Je dimenzována na kapacitu 100 kaváren.

Mění se nějak vaše osobní role ve vedení firmy?
Ano, mění. Rozhodl jsem se postupně stahovat z jejího aktivního řízení. Zůstávám jednatelem a ponechávám si hlavní strategická rozhodnutí, ale operativní řízení už nechávám jiným lidem. Podnikám skoro třicet let a je na čase užívat si i jiných náplní života, než je práce od rána do večera. Mám ve firmě i dvě děti, které snad postupně převezmou důležité role v jejím řízení, ale to samozřejmě záleží jenom na nich.

Autor: Aleš Tolar

8.7.2018 VSTUP DO DISKUSE
SDÍLEJ:

SERVIS

Gastronomie - Gastronomie Kuchař/pizzař 25 000 Kč Kuchaři (kromě šéfkuchařů) kiuchař. Požadované vzdělání: střední odborné (vyučen). Dvousměnný provoz, úvazek: . Mzda min. 25000 kč. Volných pracovních míst: 1. Poznámka: místo výkonu práce Hostinec "U Soudku", Svobodka č.p. 60,Halže,347 01 Tachov , Vyučení v oboru. Nástup možný ihned. Práce v dvousměnném provozu. Nutný zdravotní průkaz.. Pracoviště: Radek janča - hostinec "u soudku", 347 01 Tachov 1. Informace: Radek Janča, +420 774 441 105. Doprava a logistika - Doprava a logistika Řidič nákladního automobilu 12 200 Kč Řidiči nákladních automobilů (kromě tahačů) Řidič MKD. Požadované vzdělání: základní + praktická škola. Pružná pracovní doba, úvazek: . Mzda min. 12200 kč, mzda max. 35000 kč. Volných pracovních míst: 4. Poznámka: Řidičský průkaz skupiny CE, profesní průkaz, karta do digitálního tachografu, praxe vítána, pravidelná trasa, volné víkendy, striktní dodržování AETR, každý den pauza v místě bydliště, možnost parkování v místě bydliště, Nechoďte prosím na uvedenou adresu, Kontakt po tel., nebo e mailem. Pracoviště: Lkw ysped a.s.(bor), Nádražní, č.p. 644, 348 02 Bor u Tachova. Informace: Malý, +420 773 625 340. Doprava a logistika - Doprava a logistika Skladník 21 000 Kč Skladníci, obsluha manipulačních vozíků Manipulant - řidič VZV. Požadované vzdělání: základní + praktická škola. Třísměnný provoz, úvazek: . Mzda min. 21000 kč. Volných pracovních míst: 10. Poznámka: Místo výkonu práce: Vítkov 108, Tachov, Náplň práce: zaváží - materiál, polotovary, obaloviny, odváží - hotové výrobky, kontroluje požadované a vyfasované zboží, Požadujeme: oprávnění k řízení VZV, numerickou způsobilost a gramotnost, svědomitost, pečlivost, spolehlivost, samostatnost a ochotu pracovat v třísměnném a nepřežitém provozu, schopnost následovat a dodržovat pracovní postupy, Tel. kontakt v době od 9.00-11.00 hod., bonusový systém společnosti, dovolená a pracovní volno nad rámec ZP, nadstandardní příplatky za směnnost, stravenky, směnnost: 3 směny,nepřetržitý provoz. Pracoviště: Kdk automotive czech s. r. o., 347 01 Tachov 1. Informace: Martin Moudrý, +420 374 507 718. Výroba - Výroba Montážní dělník 18 500 Kč Montážní dělníci výrobků z ostatních materiálů montážní dělník/ce ve skladu. Požadované vzdělání: základní + praktická škola. Dvousměnný provoz, úvazek: . Mzda min. 18500 kč. Volných pracovních míst: 8. Poznámka: Místo výkonu práce: Nová Hospoda CTP Bor Hala B5, Možná úprava pracovní doby na jednu směnu pro matky s dětma. (od 7:00 - 15:30 hod.), Požadujeme: , Čistý trestní rejstřík, časová flexibilita, odolnost proti stresu, vlastní doprava - výhodou, práce na PC, , Nabízíme: , dovolená navíc (25 dní), stravenky plně hrazené zaměstnavatelem, roční prémie, výkonnostní prémie, věrnostní příplatek, možnost karierního růstu. , Další informace sdělí zaměstnavatel.. Pracoviště: Loxxess bor s.r.o., 348 02 Bor u Tachova. Informace: Silvie Pangrácová, +420 372 480 201.

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

Ilustrační foto.

Bouře a silný vítr zasáhly téměř celý kraj, v Plzni zemřel po úderu blesku muž

Ilustrační foto

Tachov se postaví svému tabulkovému rivalovi

Jubilejní ročník Tachovské pálky zná vítěze

Tachov - O víkendu se v prostorách tachovské sportovní haly konal již desátý ročník turnaje ve stolním tenise, Tachovská pálka.

Začala výstava háčkovaných zvířátek

Černošín - Háčkovaní lvi, šneci, medvídci, ale také kočky, postavičky a další, to vše je od soboty k vidění v černošínském muzeu pod souhrnným názvem Něžně háčkovaný čas.

Neposlušný řidič je ve vazbě

Stříbro - Ve vazbě skončil čtyřiadvacetiletý muž, který opakovaně řídil automobil, ačkoliv má soudem zakázáno řídit jakékoliv motorové vozidlo až do roku 2021.

Další kolo I.B třídy nabídlo derby i spoustu branek

Tachovsko - Další, už čtvrté kolo, bylo na pořadu o víkendu v I.B třídě skupiny A. Opět nabídlo mnoho zajímavého, diváci viděli spoustu branek.

Vážení čtenáři,

náš web Deník.cz přechází kompletně pod zabezpečený protokol, který výrazně zlepší bezpečnost při procházení našich webů.

https info

Z důvodu přechodu je nutné se znovu přihlásit k odběru upozornění na nejnovější zprávy - klikněte na tlačítko "Povolit", kterým si zajistíte odběr zpráv i do budoucna.

Děkujeme za pochopení.

POVOLIT