Ostře sledovaný případ, kde figurují jako poškození fotbalisté David Limberský a Vladimír Darida, začal v úterý projednávat Krajský soud v Plzni. Před senátem stojí Čeněk Pazderka, který je obžalovaný z podvodu a zpronevěry.

Čtyřiatřicetiletý Pazderka měl od Limberského vylákat přes pět milionů korun pod záminkou použití peněz pro své podnikání v oblasti prodeje a nákupu luxusních aut.

Obránci fotbalové Viktorie měl současně přislíbit vrácení finančních prostředků včetně jejich zhodnocení. I když Limberského neustále přesvědčoval, že jeho podnikání začne generovat zisk, o ten se s ním nepodělil.

Spolupráce obžalovaného a Limberského začala v roce 2014.

Jak v úterý Pazderka u soudu uvedl, náhradu škody ve výši 5,6 milionu korun neuznává a s obžalobou nesouhlasí. „Z Davida jsem žádné peníze nevylákal. Dodnes od něj nemám spoustu věcí uhrazených,“ řekl a dodal, že 'o Davida se staral až až'. „Chtěl, abych mu denně půjčoval stovky tisíc. Pak čekal, až mu klub pošle výplatu, peníze mi vrátil až poté. Půjčený obnos s Petrželou prohráli v hernách v centru Plzně. David hraje každý den, každou noc,“ uvedl Pazderka.

Při výslechu se dále vyjádřil i k opravě vozu Bentley, se kterým Limberský v roce 2015 boural. „Po bouračce jsem na své náklady zajistil odtah vozu, i jeho uskladnění. Poté mě David poprosil, abych nechal nacenit opravu vozu. Kamarád mi řekl, že bude stát asi milion a půl,“ prohlásil u soudu.

Jako zálohu na opravu vozu zaslal fotbalista Pazderkovi jeden a půl milionu korun. Podle obžaloby však obchodník poslal firmě, která luxusní auto opravovala, pouze 1 milion 151 tisíc korun a přes urgence další peníze na opravu vozu nezaplatil. Liberského přitom Pazderka udržoval v domnění, že se na opravě pracuje. Firmě musel nakonec Limberský doplatit ještě dalších 300 tisíc korun.

Fotbalistovi Vladimíru Daridovi měl zase Pazderka zprostředkovat prodej vozu za více než jeden milion korun – auto sice prodal, ale Daridovi vyplatil jen 300 tisíc. Za podvody a zpronevěru hrozí obžalovanému 10 let za mřížemi a náhrada škody.

Plzeňští hasiči čerpají vodu z Radbuzy.
Plzeň bere vodu z Radbuzy