Poklad byl nalezen 23. března. „Odpoledne mě kontaktoval otec nálezce, že jeho syn našel při procházce s přítelkyní v lese depot se stříbrnými a zlatými mincemi. Na místě pak už i s otcem čekali dvě hodiny, takže při tehdejších teplotách pěkně promrzli,“ komentoval uznale chování nálezce archeolog muzea Milan Metlička.

K nálezu přispěla také divoká prasata, která zem kolem rozhrabala, a některé mince z nehluboko uložené nádobky se tak dostaly na povrch. „Právě rozhrabaná země i se stopami prasat svědčí o tom, že nález byl náhodný. Na sociálních sítích se už totiž spekuluje, že byl provedený s pomocí detektoru kovu,“ uvedl archeolog. V případě práce s detektorem by nálezce neměl nárok na odměnu.

Archeolog Milan Metlička ze Západočeského muzea ukazuje mince z pokladu, který našli lidé na procházce v lese na Tachovsku. Poklad obsahuje zlaté a stříbrné mince ze 14. století, které byly uloženy v nevelké nádobě.
Nejvíc mincí bylo schováno pod náměstím

Nakonec archeologové napočítali 92 zlatých florénů a dukátů a 343 stříbrných pražských grošů. „Vzhledem k přítomnosti zlatých mincí mi hned bylo jasné, že nález je unikátní, takových se moc nenachází,“ pokračoval Metlička.

Druhý den se ještě na místo nálezu vracel s detektorem, ale nic dalšího se už nenašlo.

Stříbrné mince, které se razily s příměsí mědi, se musely očistit, zlaté kusy naopak byly ve velmi dobrém stavu. „Je to téměř ryzí kov, navíc se na rozdíl od stříbrných nepoužívaly jako běžné oběživo,“ doplnil pracovník muzea.

Mince jsou převážně z doby vlády Karla IV., nejmladší jsou z let 1378 a 79. „Z té doby je takových nálezů opravdu málo. V období stability nebyl ani důvod si nějaké poklady zakopávat. Mělké uložení mincí v keramické nádobce svědčí však o tom, že peníze byly schovány ve spěchu,“ uvedl ředitel muzea František Frýda.

Loňskou Sportmanii za Plazou navštívilo 60 tisíc lidí.
Tipy na víkend: Pro malé i velké začíná Sportmanie

Původ však může poklad mít ve sporech kláštera v Kladrubech se šlechtou z okolí. „Mohl je schovat třeba posel z kláštera ve strachu před lupiči, nebo naopak oni po úspěšném přepadení. Každopádně vyzvednout si je už nikdo nevyzvedl. A to nešlo o malou sumu, v té době se za takové peníze dala koupit třeba malá vesnice nebo najmout zbrojnoši,“ dodal Frýda.

Poklad bude uložen v Západočeském muzeu, zřejmě v rámci výstavy si jej bude moci v budoucnu prohlédnout i veřejnost. Odměny by se měl dočkat i nálezce. Ta bude činit deset procent z hodnoty kovu nebo z historické hodnoty. „Hodnota kovu je kolem půl milionu korun, historická hodnota je necelé čtyři miliony korun,“ sdělil ředitel muzea. O výši odměny bude rozhodovat krajský úřad.