"V našem kraji se to týká pouze dvou okresů, a to Sokolovska a Chebska. O případných fyzických kontrolách pohybu lidí mi není nic není známo. Určitě budou moci na nákup, včetně zdravotnických potřeb, do práce a k lékaři," řekl hejtman Karlovarského kraje Petr Kulhánek.  Právě on v úterý kvůli vzrůstající nákaze covidem v kraji vyzval občany, aby omezili pohyb v rámci jednotlivých měst a obcí  na co nejnižší možnou míru a před každou ze svých cest zvážili její nezbytnou nutnost.

Podle středečního prohlášení vicepremiéra  Jana Hamáčka půjde o vládní nařízení, které budou muset lidé dodržovat. O cílených opatření proti koronaviru  v Karlovarském kraji a Královehradeckém kraji, které patří mezi pandemií nepostiženější regiony, bude podle Hamáčka vláda jednat ve čtvrtek. „Mohu vás ujistit, že hermetické uzavření žádné části Česka se nechystá,“ reagoval ve středu na dotaz novináře.

Přestože úplné uzavření Karlovarského kraje nehrozí,  na Chebsku a Sokolovsku  může dojít na omezení pohybu lidí na nejnižší možnou míru. Do jiného okresu by tak mohli dojíždět pouze za prací. Vláda může rozhodnout i povinném nošení respirátorů. "Zatím nic nevíme, ale určitě se zpřísní epidemiologická opatření s cílem zabránit masivnímu šíření nákazy," uvedl Josef März, uvolněný krajský zastupitel pro zdravotnictví.

Hamáček na tiskové konferenci ve středu uvedl, že úterní nárůst deseti tisíc případů je alarmující. Může to být podle něho dáno i tím, že narůstá podíl tzv. britské mutace.

Karlovarský kraj se už delší dobu potýká s nedostatkem lůžek především v nemocnici v Chebu, ale zahlcena je i nemocnice v Sokolově, která s pacienty vyčerpaným chebským zdravotníkům pomáhala.  Situace se ale stále zhoršovala a pacienti byli následně odváženi do jiných regionů či transportování leteckou záchrannou službou do zdravotnických zařízení v republice, kde měli volno. A přestože chebští lékaři i hejtman Kulhánek  opakovaně žádali ministerstvo zdravotnictví o to, aby pacienti mohli být převáženi i do blízkých nemocnic v Německu, ministr Blatný toto řešení odmítl s tím, že kapacity nemocnic v Česku jsou dostačující.  A do Chebu své stanovisko přijel vysvětlit i osobně.

Situaci průběžne sledujeme a informace budeme aktualizovat.

Radary na Chebském a Tuhnickém mostě nehlídají rychlost, ale hustotu provozu