Nová vyhláška o odpadech je na spadnutí. Pokud ji zastupitelé schválí, začne platit od léta letošního roku. Novinka má spočívat hlavně v tom, že popelnice a kontejnery, které nyní blokují chodníky i parkovací místa, budou muset zmizet z veřejného prostoru.

Představa je jasná: když nebudou stát na ulici popelnice, nebude se kolem nich shromažďovat odložený odpad, který se do nich nevejde. Magistrát už piluje změnu vyhlášky, která nařídí majitelům domů v širším centru Plzně mít popelnice a kontejnery uvnitř svých nemovitostí. Ven na chodník je budou smět vyvézt jen ve svozových dnech. Zákaz má platit v širším centru Plzně, zhruba jde o území mezi hlavním vlakovým a centrálním autobusovým nádražím a mezi Štruncovými sady a Jižním nádražím.

POPELNICE PRYČ Z ULICE

Majitelé domů nejsou novinkou nadšeni. „Radnici se prostě nedaří město uklízet, místo toho nařizuje další povinnosti svým občanům,“ prohlásil majitel jednoho z domů v Koperníkově ulici. Jméno redakci řekl, ale zveřejnit ho odmítl.

Nová červená kožená křesla jsou umístěna ve foyer Nového divadla.
Nové divadlo krásnější: Nový nábytek i nová opona

Překvapeni jsou i ostatní. Málokomu se líbí, že bude muset plné nádoby postavit na vlastní dvorek nebo do chodby. Někteří argumentují i tím, že se jim velké kontejnery do omezených prostor nevejdou.

Radnice tvrdí, že pro ně má řešení. Namísto současných kontejnerů o objemu 1100 litrů jim nabídne menší, zhruba s poloviční kapacitou (660 litrů). Budou také mnohem užší, takže manipulovat s nimi ve vjezdech má být snadnější. Menší objem ale znamená více nádob nebo častější vyvážení.

ZA SUŤ ZAPLATÍME

Navíc tím, že z ulic zmizí nádoby na odpad, zákonitě stoupne potřeba umístění více odpadkových košů.

„Počty košů už byly navýšeny na Slovanech, v Doubravce a v části prvního městského obvodu. Navýšíme je i v širším centru města,“ prohlásil prokurista Čisté Plzně Petr Baloun (ODS).

Další podstatnou novinkou chystané vyhlášky je zpoplatnění odložení stavební sutě ve sběrných dvorech. Dosud tu mohl občan nechat kubík sutě měsíčně zdarma, kvůli evidenci stačilo předložit občanský průkaz.

Výstava Na plzeňské paletě - Jana Roštíková a Marek Roštík
Palety pro manětínské varhany

TŘI Z 200 MILIONŮ

To ale skončí. „Bývá to zneužíváno malými živnostenskými firmami,“ uvedla šéfka magistrátního odboru životního prostředí Dagmar Svobodová. Zpoplatnění už dříve avizoval technický náměstek primátora Pavel Šindelář (ODS). Na jednu stranu připustil, že tím může ve městě začít přibývat černých skládek, na druhou ale tvrdí, že běžný občan (ne živnostník) renovuje byt jednou za několik let, takže zaplacení poplatku pro něj nebude problém. Podnikatelé musí platit za odpad už teď. Ve více než 200 milionovém ročním rozpočtu Čisté Plzně jde v případě stavební sutě o dva až tři miliony korun.

TROJKA: POPELNICE PRYČ ANO, SUŤ NE

Postoj třetího městského obvodu k nové vyhlášce je jednoznačný. „K zóně bez popelnic v centru města nemáme námitky, ale musí být zohledněny technické možnosti budov. Se zpoplatněním odkládání sutě nesouhlasíme,“ uvedl místostarosta MO3 David Procházka (ANO).

Mapa území bez popelnic

Popelnice Plzeň.Zdroj: Deník / Veselá Dana