Celý fitness svět stojí na nabídce rychlých řešení: zhubněte za deset týdnů, naberte svaly za dva měsíce… Obvykle to sice zní krásně, ale když už se vám to opravdu podaří, efekt bude pravděpodobně jen velmi krátkodobý. Celých sedm let, kdy jsem se živila jako trenérka, jsem pracovala s klienty, kteří přišli s touhou řešit problém. Ať už se jednalo o nedostatečnou sílu, fyzičku, nadváhu nebo zdravotní problémy, skoro vždy doufali, že to napraví pár hodin týdně ve fitku. Ideálně s pomocí proteinových drinků, spalovačů a dalších berliček. Jenže tak to nefunguje.

Ještě před pár lety jsme ji měli spojenou jen s mnichy v hávu nebo s jogíny. Dnes se ale meditaci věnuje spousta lidí v západním světě a nemusejí se vůbec zaobírat východním učením. Dělá totiž dobře nejen jejich duši, ale také tělu.
Zapomeňte na lotosový květ, čakry a mantry. Pro meditaci stačí málo

Nebylo by lepší pracovat na tom, jak milovat svoje tělo celý život? Holistický přístup je k obecnému trendu fitness, ve kterém je populární slibovat zázraky v co nejkratším čase, v opozici. Ukazuje, že vše má svůj čas a že než začneme svoje tělo i mysl jakkoli měnit, musíme jim nejdříve skutečně porozumět.

Pokud se totiž nad fitness zamyslíme jako nad hlubokým propojením duše, těla a mysli, dostane úplně nový smysl. Stane se něčím, co je přirozené a co je běžnou součástí života na všech jeho úrovních. Od přípravy výživné snídaně přes procházku v trávě až po kvalitní spánek.

Holistický přístup se od klasického fitness liší ještě v jednom zásadním bodě: pracuje s tím, že k člověku nelze přistupovat jen v rámci jedné oblasti. Trénink těla by tak měl být propojen s tréninkem mysli a vybalancováním všech ostatních aspektů života a zdraví – tedy se spánkem, pobytem v přírodě, jídlem či přírodními doplňky stravy. Nezřídka se také pracuje s otužováním, meditacemi či různými rituály.

Vnitřní soulad

Jana Soutor Raganová, která se zabývá holistickým přístupem ke zdraví, na svém webu myjsme.cz uvádí: „Nepíšu jídelníčky ani nesestavuji přesné tréninkové plány, tak to dlouhodobě nefunguje. Naopak se snažím klienty učit, jak být ve svém těle jako doma, respektovat jeho signály a potřeby a dlouhodobě žít a jednat tak, aby došlo ke zlepšení kvality života, snížení rizika rozvoje chronických a civilizačních onemocnění a nastolení psychické rovnováhy.“

Žádné zázračné pilulky na hubnutí neexistují. Základem je vždy energetická rovnováha, kterou dosáhnete pohybem a vhodnou stravou.
Fit na zahradě: Desatero do plavek aneb rady od zkušené cvičitelky

Úbytek váhy, vyrýsované svaly nebo třeba větší síla přicházejí v holistickém tréninku jaksi mimochodem. Při takovém tréninku navíc zjistíte, že o kila nebo centimetry vlastně zase až tolik nejde. Dobrá fyzická kondice jde totiž vždycky ruku v ruce s vaším vnitřním nastavením.

„U holistického přístupu jsou věci jako ztráta váhy, nabrání svalů čí síly vedlejším efektem, hlavním efektem je změna životního stylu, který vede ke zdraví na všech rovinách a pomáhá tak vést spokojený a plnohodnotný život,“ vysvětluje americký lékař Alexander Moretin.

Člověk jako celek

Žádná instantní řešení tedy nečekejte – holistický trénink v dobrém smyslu slova změní celý váš život. Pracovat budete nejen na své fyzičce nebo stravovacích návycích, ale i na své duši. A u té se na chvilku zastavme. Rovina spirituality je důležitá a setkat se s ní můžeme třeba v józe. Vědomost a propojení sami se sebou a s tím, co děláme, je důležitý prvek a nezáleží na tom, zda toho dosáhneme meditací, rituály či čímkoli jiným, co nám pomůže si lépe porozumět. Protože jen pokud budeme spokojení po stránce fyzické, psychické i duševní, budeme milovat tu osobu, kterou vidíme v zrcadle.

Důležitou součástí tréninku je i sociální stránka života, a to budování kvalitních vědomých vztahů, které jsou pro naše zdraví nezbytné. Při práci na svém zdraví, ztrátě váhy či nabírání síly je vždycky důležitá podpora okolí. Trávení času s podobně smýšlejícími lidmi, při kterém nehrají roli telefony a obrazovky, ale hluboký rozhovor a vzájemné propojení, se v dnešní době víc než kdy dřív ukazuje jako nezbytná součást kvalitního a zdravého života.

V harmonii s přírodou

Harmonie, kterou holistický přístup zdůrazňuje a ke které takový trénink směřuje, se opírá i o přírodu, respektive o náš návrat k ní. Cílem je spojit se s moudrostí našich předků a budovat si imunitu a houževnatost skrze vystavení se slunečním paprskům, fyzickou práci na čerstvém vzduchu nebo pobyt venku v různých typech povětrnostních podmínek. Být v harmonii s přírodou nám totiž pomáhá být v harmonii sami se sebou. I proto holistický přístup řeší témata, která nás z přirozeného rytmu přírody ‚vytrhávají‘. Týká se to třeba (ne)respektování přirozeného denního cyklu, který ovlivňuje světlo a tma a nadměrné vystavení se sítím a moderním technologiím.

Otázka pro holistickou trenérku Barboru Sýkorovou:

Jakou největší chybu lidé v tréninku dělají?
Co se tréninku týče, ženy obecně snesou mnohem větší objem než muži. Často chtějí odjet hodinový trénink v kuse, bez pauz. Stále tu panuje starý známý fitness názor, že pokud ze mě neleje a z tréninku odcházím v pohodě po svých, byl to špatný trénink. Kam vás ale tohle posune? Chtít se zničit – ani nevím, kde se to vzalo, ale tohle se svým klientkám vždy snažím vysvětlit. Já chci, aby se zlepšily, přibližovaly svému cíli a byly spokojené, ne aby nemohly týden chodit. Co se stravy týče, lidé si často přečtou na internetu, jak někomu zafungoval low carb, keto, paleo, vegan, raw food… a jdou do toho s vidinou, že budou mít výsledky jako dotyčný. Je důležité si uvědomit, že každý jsme jiný a co funguje mně, nemusí fungovat tobě, naopak ti to může ještě ublížit. Nedůvěřujte všemu, co někdo napíše, dejte na svou intuici a uvědomte si, že jste jedineční, a pokud stále tápete, přijďte za někým, kdo pracuje s klienty individuálně.