Běžec nepotřebuje objemné svaly, ale potřebuje svalovou sílu, kterou může vhodným posilováním získat. Podle běžeckého trenéra a zakladatele běžecké školy Miloše Škorpila síla nemusí nutně znamenat větší hmotnost. Svaly navíc obsahují svalový glykogen, který je pro běžce hlavním zdrojem energie. Právě díky tomu, že sportovci mají více svalové hmoty než nesportovci, se u nich liší i zásoba svalového glykogenu. Zatímco u běžného člověka činí zásoba svalového glykogenu asi 250–300 gramů, u velmi dobře trénovaných vytrvalců to může být až dvojnásobek.

Zhušťování svalů

Svaly také zvyšují náš bazální metabolismus, to znamená, že v klidu spálíte více energie než člověk o stejné hmotnosti s nižším podílem svalové hmoty. „Svaly se pravidelným zatěžováním zhušťují. S jejich pomocí můžeme tělo tvarovat, což s ‚rozkydlým‘ tukem nejde. Naopak nám pomáhají tuk spalovat,“ vysvětluje Miloš Škorpil.

Hormonální jóga zpomaluje stárnutí, zlepšuje kvalitu vlasů, pleti i nehtů a snižuje také obvod v pase
Jste ve stresu a nevíte, jak z toho ven? Zkuste hormonální jógu

Při běhání zapojujeme většinu svalů v těle, což si možná sami neuvědomujeme, a proto by jejich posilování mělo být nedílnou součástí každého běžeckého tréninku. „Jakmile vám dochází při běhu energie, projeví se to nejdříve na držení těla a podlamování kolen. Proto lidé tak často dobíhají shrbení a spíš se plazí, než běží. Osobně doporučuji svým klientům, aby v rámci hodinového tréninku věnovali 45 minut běhu a 15 minut protahování a posilování,“ radí Miloš Škorpil.

Slota jako výhoda

Pokud byste s příchodem chladných dní přestali posilovat svaly, které se předtím dostaly do žádoucí kondice, začnou postupně ochabovat a vy můžete v sezoně začít znovu. Výhodou je, že v chladných měsících budete mít na posilování možná více času už jen proto, že počasí často výběhům do přírody nepřeje. Můžete si proto rozdělit posilování na doma a na ven.

Vystavit se slunečním paprskům nezapomínejte ani v chladném počasí.
Vitamin D pomáhá v boji s viry, doplnit ho lze i vhodným jídelníčkem

Zařaďte si posilování do každého běžeckého tréninku nebo si přidejte k pravidelným tréninkům alespoň dvakrát týdně hodinové posilování. Pro ty z vás, kteří neradi cvičí, doporučujeme nordic walking nebo méně známý nordic running. Potřebujete k tomu jen hole vhodné délky. Pokud vám to bude připadat příliš jednoduché, zkuste si dát na kotníky, případně i na zápěstí závaží na suchý zip. Ihned uvidíte rozdíl.

Trénink podle Miloše Škorpila
„Nebojte se svalů, svaly dělají hezká, silná a výkonná těla. Posilujte tak, že do svého cvičení zařadíte kruhové tréninky, ne však v klasické formě, tedy například 10 kliků, 10 dřepů, 10 angličáků apod., ale 30 s kliky, 5 s pauza, 30 s dřepy, 5 s pauza, 30 s angličáky… Tohle je skvělá forma intervalového tréninku, která dokáže zvýšit váš tep do maxima a zároveň posílí vaše svaly mnohem lépe než třeba 10 × 400 metrů,“ radí Miloš Škorpil.

Markéta Chýňavová, nutriční specialistka a instruktorka zdravého pohybu