Proč se říká kocovina?
Termín původně označoval výtržnosti proti mladoboleslavskému hejtmanovi baronu Kotzovi z Dobrše. Ten v polovině 19. století oblažoval císařské úřady oběžníky, jimiž varoval před Čechy, kteří prý chtějí místo císařství republiku. V sousedních zemích má poalkoholický stav souvislost s kočkami Němci jej jmenují Katzenjammer, tedy kočičí nářek, a Poláci kociokwik.

Káva jako tlumič
Gastroenterolog a odborník na výživu MUDr. Pavel Kohout o kávě jako prostředku proti kocovině říká, že je sice schopna ovlivnit jednu ze složek kocoviny, to znamená zvýšit bdělost při únavě, a u některých lidí může pomoci odstranit bolesti hlavy, ale odbourávání alkoholu rozhodně nezrychluje.

(Z)hubněte s Deníkem. Poradíme vám, jak na to.
Předsevzetí 2021: Nový seriál Deníku změní váš život!

Polévka z korejské války
Profesorka Alyson E. Mitchellová z Kalifornské univerzity Davis stejně jako řada dalších odborníků na výživu tvrdí, že ideální na kocovinu je vietnamská polévka Yak-a-mein. Tu kdysi přivezli američtí vojáci z války v Koreji. Polévka sestává z hovězího vývaru, nudlí, masa, cibule, bylinek, sójové omáčky a vajec natvrdo; je tedy perfektní směsí minerálů, proteinů, sacharidů a dalších výživných látek k zahnání kocoviny.

Kola bez bublin
Na ranní nevolnost pomůže kola zbavená bublinek. Dodá potřebné cukry a kofein pomůže zbystřit smysly. Přidané menší množství tvrdého kvalitního alkoholu (žádný laciný rum a podobně!) pak pomůže zmírnit následky kocoviny. Té lze předejít i konzumací čisté vody na konci večírku. Mimo jiné zmírní odvodnění organismu, a tím i bolest hlavy. Není pochyb o tom, že to není pro tělo ideální ale před usnutím si lze vzít běžnou tabletku proti příznakům nachlazení, která rovněž umí zmírnit nelibé pocity po probuzení.

Pálení žáhy patří mezi časté zdravotní obtíže. Nejčastěji se objevuje po jídle.
Nepříjemné pálení žáhy lze vyřešit i bez léků. Pomáhají bylinky i psychika

Zakysaná smetana
Dvě lžíce zakysané smetany do půllitru, osolit, přidat mleté chilli a a půllitr dolít sodovkou nebo perlivou vodou. Pak se napít, respektive vypít tolik, kolik člověk snese. Nebo než se mu udělá dobře. Takhle porážejí kocovinu na Rokycansku.