Nejsou tam možnosti bydlení, služeb a vzdělávání jako ve větších městech. Často nepomáhají ani pobídky obcí v levnějším nájmu nebo ubytování. V Jihomoravském kraji je v současnosti kolem šesti stovek praktických lékařů pro dospělé a zhruba čtvrtina je v důchodovém věku. Dalších přibližně dvě stě má mezi pětapadesáti až devětapadesáti lety. Podle krajského předsedy Sdružení praktických lékařů Ivo Procházky je to do budoucna problém.

Polyfunkční dům v Komenského ulici v Boskovicích, 1. místo v kategorii Stavby občanské vybavenosti.
Tyhle skvosty soutěžily o stavbu roku: zvítězila přístavba školy ve Vejrostově

„Lékařů, kteří v kraji zavřeli ordinace kvůli věku a nikdo je nenahradil, jsou zatím nízké desítky. Je to problém menších měst a obcí. V příštích letech ale může být situace horší,“ řekl Procházka.

Ve čtyřtisícových Ratíškovicích na Hodonínsku, musela řada místních změnit nedávno praktického lékaře. V březnu totiž tamní lékařka v důchodovém věku ukončila provoz ordinace pro dospělé. Vedení obce však náhradu sehnalo. Nechalo v obecním domě vybudovat ordinaci pro nového lékaře za bezmála dva miliony. Otevřít má v červnu. „Situace byla o to horší, že i v okresním městě skončil loni v závěru roku obvodní lékař, který měl několik pacientů z Ratíškovic,“ uvedl starosta Ratíškovic Josef Uhlík.

Vizualizace léčebného ústavu u Pasohlávek na Brněnsku.
Kraj už škrtá: posouvá stavbu lázní v Pasohlávkách a musí šetřit i jinde

Přes dva miliony investovali do vybudování dvou ordinací v Přibicích na Brněnsku. Lékař pro dospělé tam má začít ordinovat v nejbližších dnech. V odpoledních hodinách. „Nájem je více méně symbolický, lékaři jsme sehnali i stavební místo, takže bydlí v obci. Dětského lékaře do druhé ordinace však těžko seženeme. Nejsme atraktivní místo. Vědí, že za nimi lidé, když mají problém, přijedou i mimo své bydliště,“ poznamenal starosta Přibic Miroslav Effenberger.

U dětských lékařů je navíc problém se vzděláváním. „Není přesně stanovená koncepce, pro mladé to není atraktivní,“ dodal Ivo Procházka.

Část filtru zkoumané roušky pod mikroskopem.
Vznikly v dílně pro Versaceho, testovali je v Brně: prominentní roušky

V řadě menších městech a obcích mají potíže také s nedostatkem zubařů. Například v bezmála pětitisícovém Adamově před časem odešel jeden ze zubařů do důchodu a další stomatoložka se přestěhovala. „Ostatní zubaři ve městě už měli plno. Problém s novou registrací jsme měli i v okresním Blansku. Jsme dva dospělí a tři děti. Nakonec jezdíme na okraj Blanska. Tam a zpět je to skoro třicet kilometrů,“ řekl jeden z místních Jan Kořalka.

Ministerstvo zdravotnictví a ministerstvo školství připravili jedenáctiletý akční plán na navýšení počtu mediků na lékařských fakultách. Podle mluvčí ministerstva zdravotnictví Gabriely Štěpanyové jde významný systémový krok v řešení situace výrazného a neustále se prohlubujícího nedostatku lékařů v českém zdravotnickém systému. „Z toto období dostanou české lékařské fakulty částku téměř sedm miliard korun, což jim umožní zvýšit kapacity minimálně o patnáct procent mediků a zvýší platy učitelům,“ informovala Štěpanyová.

Prorektor a ekonom Masarykovy univerzity Vladimír Žítek
Ekonom ke znovuotevření restaurací: Lidé si dva řízky najednou nedají

Dodala, že byl také vypsán dotační program pro praktické lékaře v oblastech s omezenou dostupností zdravotních služeb, na který je každoročně vyčleněno zhruba pět milionů korun. Praktičtí lékaři mohou žádat o dotaci ve výši půl milionu korun na mzdu sestry nebo zdravotnického asistenta a na zajištění vybavení ordinace. „Dále byl vypsán dotační program pro zubní lékaře v oblastech s omezenou dostupností zdravotních služeb. Stomatologové mohou do konce příštího roku žádat o příspěvek až do výše 1,2 milionu korun na krytí mzdy všeobecné sestry, dentální hygienistky nebo zubní instrumentářky,“ upřesnila mluvčí.

Koronavirus, ilustrační foto
Devatenáctá oběť na jižní Moravě. Nakažený koronavirem ve vážném stavu zemřel

O dotace pro zubaře a praktické lékaře je podle ní v odlehlých oblastech je čím dál větší zájem. V 55 žádostech rozdělili státní úředníci praktickým lékařům 18,7 milionu korun. U zubařů pak v 29 žádostech 32,7 milionu korun.