Bezinky a jejich léčivý potenciál

Keřů, které na jaře krášlila načechraná krémově zbarvená květenství a teď na podzim jsou obsypané malými tmavými kuličkami, roste všude spousta.

Malinké plody v sobě skrývají neuvěřitelný léčivý potenciál, proto by byla škoda nechat je na keřích.

Bezinky obsahují množství vitaminu C a vitaminu A, draslík, vápník, železo a vlákninu. Nabízejí také antioxidanty, které působí na lidský organismus jako blahodárný elixír.


Nahrává se anketa ...

Je však nutné mít na paměti, že konzumovat syrové bezinky znamená koledovat si o problémy, protože působí silně projímavě až toxicky. Pokud je však tepelně upravíte nebo usušíte, můžete jejich léčebné účinky využívat bez obav.

Z plodů můžete vyrobit výbornou bezinkovou šťávu, sirup, marmeládu, ocet, likér, víno i destilát. Léčivý je také čaj ze sušených bobulek.

Bezinky mírní bolest v krku a ulevují při kašli

Bezinky se ale nestaly populárními přes noc. Extrakt z černého bezu se už po staletí používá k boji proti infekcím, pročištění pleti a posílení imunity. Například účinky bezinek při chřipce a nachlazení jsou známy už od pradávna.

V zimě, kdy přichází chřipková epidemie, přináší černý bez nemocným významnou úlevu, ať už užívají potravinové doplňky z lékáren a drogerií, nebo doma vyrobenou šťávu, sirup, likér, ocet či marmeládu.

Bezinkový sirup z plodů:

Zdroj: Youtube

„Začněte je užívat třikrát až čtyřikrát denně při nástupu nachlazení nebo respiračních příznaků, abyste zkrátili trvání a snížili závažnost příznaků,“ uvedla pro web Health, který se věnuje informacím o trendech ve zdraví, dietoložka Kelly Jonesová.

Účinky černého bezu se zabývala i vědecká studie. Zahrnovala šedesát pacientů, kteří během chřipkové sezóny v letech 1999 až 2000 užívali 15 mililitrů extraktu z bezu nebo placebo sirupu. „U těch, kteří užívali bezinky, se příznaky chřipky zmírnily o čtyři dny dříve než u těch, kteří užívali placebo,“ píše web PubMed, který publikuje medicínskou literaturu.

Bezinkové plody mají léčivou moc. Při nachlazení pomáhá například bezinková šťáva nebo bezinkový ocet.Bezinkové plody mají léčivou moc. Při nachlazení pomáhá například bezinková šťáva nebo bezinkový ocetZdroj: Shutterstock

Studie vzbudila velký ohlas. „S těmito zdánlivě povzbudivými výsledky a nadšenými recenzemi od lidí ze všech společenských vrstev se prodej doplňků z černého bezu v USA mezi lednem a březnem 2018 více než zdvojnásobil a přesáhl 100 milionů dolarů,“ uvádí zdravotnický web Cleveland Clinic.

Naučte se dívat na plevel z jiného úhlu
Nenáviděný plevel je pokladem našich zahrad. Využití má kozlíček i kokoška

Další studie už tak optimistické výsledky neměly, přesto řada odborníků černý bez při infekcích dýchacích cest doporučuje, protože lidé skutečně zaznamenali zmírnění bolesti v krku, úlevu při kašli a zkrácení doby nemoc. Lékaři však připomínají, že užívání bezinek nezabrání tomu, aby člověk onemocněl.

Ovlivňují krevní tlak i cholesterol v krvi

Bezinky pomáhají také snižovat krevní tlak. Podle studie z roku 2012 polyfenoly obsažené v plodech černého bezu snižují krevní tlak likvidací škodlivých volných radikálů a snížením hladiny kyseliny močové v krvi. 

Antioxidanty černého bezu příznivě ovlivňují zdraví a svěží vzhled pokožky.

Plody černého bezu jsou totiž bohaté na antioxidanty, které mimo jiné bojují proti zánětům a proti takzvanému špatnému cholesterolu v krvi, čímž prospívají cévám. Vědci také zjistili, že černý bez produkuje anthokyanidiny, které mají pozitivní vliv na zdraví srdce a pomáhají léčit srdeční onemocnění.

Některé látky v černém bezu jsou prospěšné i pro plíce „Bezinky obsahují kvercetin, což je flavonoid a antioxidant, o kterém je známo, že podporuje funkci plic, a to zejména u těch, kteří trpí astmatem a chronickou obtruzivní plicní nemocí (CHOPN),“ vysvětlila Kelly Jonesová.

Pomoc proti Alzheimerově chorobě i cukrovce

Flavonoidy chrání buňky i před cukrovkou, rakovinou a kognitivním onemocněním, jako je Alzheimerova choroba a demence.

Protizánětlivé vlastnosti bezu mohou pomoci snížit stres a zlepšit vaši pohodu a náladu. „Polyfenolové flavonoidy mohou snižovat zánět v mozku a podporovat zdraví střev,“ uvedla Kelly Jonesová.

Luštěniny by našem jídelníčku neměly chybět. Proč? Přečtěte si náš rozhovor s profesorkou Janou Dostálovou
Češi by měli jíst víc luštěnin. Nadýmavé účinky lze omezit, ujišťuje expertka

Bezinky také mohou pomoci lidem s cukrovkou kontrolovat hladinu cukru v krvi. A ještě jednu ne úplně nepodstatnou vlastnost malé černé kuličky mají. „Tmavě černo-fialová barva černého bezu znamená, že je dobrým zdrojem sloučenin známých jako antokyany, u kterých bylo prokázáno, že chrání mozek,“ podotýká web BBC Good Food, zaměřený na zdravý životní styl. Web připomíná také výzkum, podle kterého bezinky zlepšují výkon při cvičení.

Jaké další důvody pro sběr bezinek člověk ještě potřebuje?

Když vyrazíte na bezinky

Na sběr bezinek si vezměte nůžky. Při trhání by vám totiž většina zralých plodů mohla opadat. Doma bobule řádně propláchněte a otrhejte ze stopek.

Šťáva obsahuje vysoké procento barviva. Myslete na to při práci se zralými plody. Odstraňování skvrn z trička, kalhot či ubrusu bývá velmi složité.

„Při zdrhávání bobulí ze stopek používejte rukavice, protože plody obsahují velké množství purpurového barviva. Dobrým pomocníkem je i vidlička, díky níž jdou plody ze stopek dobře dolů,“ radí web Černý bez.

Ke zpracování na šťávu, sirup či marmeládu použijte pouze zralé plody, nezralé růžové a zelené vyřaďte. Čerstvé plody černého bezu je nutné alespoň 20 minut povařit. Plody pak ztratí své nežádoucí účinky.

Sušení bezinek není složité

V zimě vám přijde vhod čaj se sušených bezinek. Sušení není složité. „Plody můžeme začít sušit na slunci. Jakmile se trochu smrsknou – zavadnou, pověsíme je na šnůry v dobře větrané, teplé a suché místnosti,“ píše web Černý bez.

Bezinky ještě v trsech lze dát do trouby, dosušit asi při 80 stupních, a teprve pak oddělit od stopek a uložit na suchém a temném místě. Správně usušené bezinky se lesknou, mají černo-fialovou barvu a nakysle sladkou chuť.